2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonRubik-kocka Európa-bajnokság a hétvégén

Rubik-kocka Európa-bajnokság a hétvégén


rubik kockaPéntektől vasárnapig tart a Rubik-kocka Európa-bajnokság a Klauzál Házban Budapesten. A versenyzők 21 számban mérettetik meg magukat, pénteken lesznek a selejtezők, másnap a középdöntők és döntők, vasárnap pedig a döntők - mondta el Kovács János, a Rubik Stúdió ügyvezetője.


Újdonság a Mozaik Building versenyszám, viszont még mindig a hagyományos 3X3-as kocka kirakása "viszi a prímet" - tette hozzá. Ez utóbbi számban 280 versenyző is részt vesz, akiknek teljesítménye között pár tizedmásodperc eltérés van. A bajnokságra közel 300-an jelentkeztek 28 országból, Magyarországról 50-en regisztráltak.
Rubik Ernő szerint bűvös kockája töretlen népszerűségének titka, hogy sok titka van. A Kossuth-díjas játéktervező korábban Pécsett, a matematika és a művészetek összefüggéseivel foglalkozó Bridges Világkonferencián elmondta: a kocka sikerének talán a legfontosabb kulcsa, hogy használatakor nem számít a nyelv, az életkor, a képzettség, a játékos neme. Hozzátette, hogy az 1975-ben feltalált játék ma a legjobban a fiatal fiúk körében terjed, akiknek bizonyos csoportjai a rivalizálás egyfajta eszközeként használják azt.
"Az pedig, hogy milyen gyorsan lehet kirakni, azon is múlik, ki mennyi kombinációt ismer. Ezeket tanulni rendkívül idő- és energiaigényes elfoglaltság, de amikor már tudjuk, akkor az eredmény tovább fokozható. Így lehetséges, hogy a legjobbak hét másodperc alatt megoldják" - jegyezte meg.
Rubik kocka világbajnokságot már két ízben rendezték Budapesten, 2007-ben és 1982-ben.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite