2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágSajtburger és sült krumpli az Obama-Hollande találkozó menüjén

Sajtburger és sült krumpli az Obama-Hollande találkozó "menüjén"


Volt-e már módja megkóstolni az amerikai gyorsételeket? - kérdezte meg az őt a Fehér Házban pénteken először felkereső Francois Hollande francia elnöktől a vendéglátó, Barack Obama.

hamburger

Az amerikai elnök feszültségoldónak szánta a kérdést, amit a francia vendég és a jelenlévő újságírók derültséggel nyugtáztak. Obama nem először "lepleződött" már le azzal kapcsolatban, hogy a first ladynek az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos kampánya ellenére nem tudta legyőzni a gyorséttermi "hulladékételek" iránti rajongását.

"Alig várom, hogy halljam a véleményét a chicagói sajtburgerről" - mondta Hollande-nak Obama.

"Semmi kifogásom a sajtburger ellen" - válaszolt az újdonsült francia államfő.

"Egyébként jól illik hozzá a francia krumpli" - fűzte tovább a kulináris témájú bemelegítő beszélgetést az amerikai vezető. Az Egyesült Államokban francia krumpli (French fries) a rósejbni neve.

A pénteki kétoldalú megbeszélés után egyébként az amerikai és a francia elnök meglehetősen sok időt tölt majd egymás társaságában. Obama és Hollande találkozik majd a G8-csoport péntek este kezdődő Camp David-i csúcstalálkozóján, majd a NATO vasárnap megnyitandó chicagói csúcstalálkozóján is.

2003-ban, amikor Franciaország nem mutatott hajlandóságot Irak amerikai inváziójának támogatásához, hazafias érzelmű amerikai honatyák a washingtoni kongresszus éttermében "szabadság krumplira" keresztelték át a "francia" sültkrumplit. A példát a franciák "szövetségesi hűtlenségén" felháborodott országban számos helyen követték.

A washingtoni francia követség akkor közölte: számára voltaképpen édes mindegy, hogy az amerikaiak hogyan nevezik a szalmaburgonyájukat - amely egyébként nem is Franciaországból, hanem Belgiumból származott vissza a "földialma" őshazájába, az Újvilágba.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite