2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján: A megújult Garzonházak átadása

Salgótarján: A megújult Garzonházak átadása

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi partnereivel 2013 júniusában 399, 12 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Salgótarján szociális célú rehabilitációja - Acélgyár-Városközpont" című, ÉMOP-3.1.1-12-2013-0015 azonosítószámú projektjének megvalósítására. A megítélt támogatás 2015 októberében további 32,58 millió forint európai uniós támogatással egészült ki.

salgotarjangarzon

A projekt utolsó elemeként a Garzonház részleges gépészeti, tűzvédelmi és elektromos felújítása valósult meg. A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja a városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása.

Támogatási összeg: 431.708.773 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezése: 2015. október 31.

A projekt keretében városunkban a következő szociális rehabilitációt segítő fejlesztések valósultak meg:

- Garzonház épületgépészeti felújítása
- Az Acélgyári városrészben lévő „Kolduspaloták" külső felújítása
- Erzsébet tér rehabilitációja
- Szolgáltató Iroda kialakítása a Klapka György út 4-ben
- A Szent József Plébániatemplom (Acélgyári úti templom előtti tér felújítása
- Szociális napközi foglalkoztató kialakítása (a volt evangélikus lelkészi lakás épületében)

A projektben foglalt célokat Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint projektgazda, konzorciumi partnereivel, a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközséggel, a Római Katolikus Plébániával, az Acélgyári út 4-8. Társasházzal és az Egyesült Lakásszövetkezettel együtt valósította meg. A projekt első beruházásaként 2013 szeptemberében átadásra került a régi SITI felújított épülete a Klapka György úton. 2014 őszén befejeződött a Szent József Plébánia előtti tér és az Erzsébet tér felújítása, decemberben a régi evangélikus paplak épületében „Szociális napközi foglalkoztató" került kialakításra. 2015 áprilisában átadásra kerültek a megújult „Kolduspaloták". A napokban került sor a gépészetileg felújított Garzonházak átadására.

A fejlesztés eredményeként érintett 7 db épületből (Szolgáltató Iroda, „Szociális napközi foglalkoztató", Kolduspaloták három épülete, Garzonház 1-2.) háromnál az akadálymentesítés is megtörtént. A Szent József Plébánia előtti tér és az Erzsébet tér felújítása során 1000 négyzetméteren újult meg a zöldfelület. A SITI és az Evangélikus paplak átalakításával további 448 négyzetméter hasznos alapterületű közösségi funkciókat betöltő tér jött létre. A „Kolduspaloták" felújítása 78 lakás számára jelentett megújulást. A Garzonházak részleges gépészeti, tűzvédelmi és elektromos felújításával 264 lakás vált biztonságosabbá és korszerűbbé. A fejlesztés érintette a lépcsőházak füstmentesítését, mellékhelyiségeinek szellőzési rendszerének felújítását. Korszerűsítésre került a kaputelefon rendszer, a megújult aulában video-megfigyelő és rögzítő rendszer került kialakításra.

A projekt zárásaként 2015. október 22-én ünnepélyes keretek között átadásra kerültek a megújult Garzonházak.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

 

2015-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite