2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarjánban a szentkúti kegyhely restaurált oltárszobrai

Salgótarjánban a szentkúti kegyhely restaurált oltárszobrai


A Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely újonnan restaurált oltárszobrait mutatja be a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum szerdán megnyílt kiállítása, amelyen a középkor óta zarándokhelyként számon tartott kegyhely történetét is megismerhetik a látogatók.

kegytargy


Mint a kiállítás-megnyitón elhangzott, a nyolc szobrot a hívek adományaiból újították fel. Az oltárszobrok között vannak a térdeplő és a felfüggesztett angyalok, Keresztelő Szent János, Remete Szent Antal, Jézus és az Atya alakja. Többségük 1776-ban készült, a két térdeplő angyal valószínűleg 19. századi alkotás. A szentkúti ferences rendház 18. századi ereklyéket, szentélytartókat, kereszteket is a múzeum rendelkezésére bocsátott az április 30-ig látogatható tárlat idejére. A falakon pedig tablókon látható a restaurálás folyamata szövegben és képeken.


Szirácsik Éva múzeumigazgató a restaurálás előtti és utáni állapotot mutató fotókra külön felhívta a figyelmet, hiszen drámai változásokon mentek keresztül a szobrok színvilágukban, karakterükben. Restaurálásra vár a kegyhely templomának barokk oltára is, amelyet le kellett bontani, mert életveszélyessé vált. Az oltár felújítása szintén a hívek hozzájárulásaiból történik majd meg.


Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője kiemelte a kiállítás-megnyitó időzítését, azt, hogy a nemzeti kegyhely különleges értékeit bemutató tárlatot a nagyhéten nyitják meg. A kiállítást fontosnak nevezte olyan szempontból is, hogy az megmutatja a múzeumok összetett feladatát, amelynek lényeges eleme a restaurálás. A szobrok helyreállítását Gulyás Gyula és Ferenczi Attila végezte. Mint Ferenczi Attila elmondta, az, hogy az oltár életveszélyes állapotban van, akkor derült ki, amikor elkezdték róla leemelni a szobrokat, amelyekről pedig három réteg átfestést kellett eltávolítani mechanikusan és vegyszerekkel. Ezt követte a favédelem, a szilárdítás és a konzerválás.

 

kegytargy001


A megújulás felé címet viselő tárlat megnyitóján Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató kiemelte: minden restaurálási, helyreállítási munka új teremtés, mint ahogy egy új teremtés kezdete kell legyen minden megérkezés is a kegyhelyre. "Itt Isten fényében, az eredeti tisztaságban látjuk az életünket, és visszakapjuk azt a szabadságot, amellyel Isten ajándékoz meg bennünket" - tette hozzá.


Párhuzamot vonva a szobrok és az ember megújulása között úgy fogalmazott, hogy az embernek is le kell vetnie magáról azt, ami nem tartozik hozzá, meg kell szabadulnia azoktól a rétegektől, amelyek lefedik a valamennyiünk gondolatában, szívében meglevő szabadságvágyat. A kiállítás alatt megtekinthetők Salgótarjánban az ipolytarnóci Varga Ottóné által készített kegyszobor-ruhák is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Komka Péter

2012-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite