2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarjánban is csak tiszta házba jár segély

Salgótarjánban is csak tiszta házba jár segély

SalgótarjánSalgótarjánban 2011. május 16-tól csak akkor kaphatnak a munkanélküliek bérpótló juttatást, ha rendben tartják lakókörnyezetüket. Többek között erről döntött a megyeszékhely közgyűlése április 28-i ülésén.


A helyi szociális rendelet módosítása szerint az ellátás feltétele, hogy a juttatásra jogosultak tiszta, rendezett állapotban tartsák az általuk életvitelszerűen lakott lakást, házat - mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester a közgyűlési ülést követően.
A bérpótló juttatás további feltétele, hogy folyamatosan karban kell tartaniuk lakhelyüket, az udvart és a kertet, a kerítéssel határos területet és a járdát. Emellett biztosítania kell a lakónak az ingatlan higiénikus állapotát.


A városvezető elmondta azt is: a szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal közterület felügyelői, valamint a Családsegítő Szolgálat munkatársai fogják ellenőrizni. Aki pedig nem biztosítja az előírt feltételeket, attól megvonják a bérpótló juttatást.

A bérpótló juttatás január 1-től a korábbi rendelkezésre állási támogatást váltotta fel, összege azzal megegyezően a legkisebb öregségi nyugdíj, azaz 28 500 forint. A harminckilenc ezer fős lakosú város költségvetéséből a szociális, gyermekjóléti, pénzbeli és természetbeni támogatásokra 1,1 milliárd forintot költ az önkormányzat. Ez a teljes költségvetés 9,16 %-a. Tavaly kétezer hatszáz főnek, közel 800 millió forintot fizetett ki az önkormányzat rendelkezésre állási támogatás jogcímen.

A rendeletmódosítással Salgótarján önkormányzata megteremtette a lehetőségét annak is, hogy az átmeneti segély egyes eseteiben természetbeni formában - gyógyszercsekk, közüzemi csekk, étkezési csekk - legyen nyújtható.


- Szándékunk ezzel a támogatás felhasználásának célzottabbá tétele - nyilatkozta Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester. - A gyakorlatban ugyanis tapasztalható, hogy a megítélt támogatási összeget sokszor nem arra a célra használják fel, amire eredetileg igényelték, amit a kérelemben feltűntettek. Ráadásul évek óta megfigyelhető, hogy az átmeneti segély kifizetése egyre magasabb összeggel terheli az önkormányzati költségvetést - mondta.


Salgótarjánban az átmeneti segély megállapítása iránt 2010. évben 2886 db kérelem érkezett, melyből 2651 esetben, 1714 fő részesült átmeneti segélyben, 623 fő több alkalommal kapott támogatást. 970-nel több átmeneti segély megállapítása iránti kérelem érkezett tavaly az önkormányzathoz, mint egy évvel azelőtt. 2009-ben 8 millió forintot, 2010-ben már 13.6 millió forintot fizetett az önkormányzat átmeneti segély jogcímen.


Ehhez hasonlóan, ugyanezen indokok mentén a salgótarjáni képviselőtestület módosította a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról szóló önkormányzati rendeletet is. Így mostantól ez a támogatás is adható természetbeni juttatásként, például étkezési csekk, sulicsekk, ruhacsekk formájában.

 

Nógrád24.hu

 

 

2011-04-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite