2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarjánban nőtt az adósság, szigorúbb gazdálkodásra van szükség

Salgótarjánban nőtt az adósság, szigorúbb gazdálkodásra van szükség


Salgótarján önkormányzatának adóssága 1,8 milliárd forintról 3,2 milliárdra nőtt 2007 és 2010 között, a jelenlegi feltételek mellett a működés egyensúlya csak rövid távon biztosított - állapította meg pénteken közzétett jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Salgótarján


A megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzés eredménye szerint a vizsgált időszakban fejlesztésre 3,3 milliárd forintot fordított Salgótarján önkormányzata. A költségvetés egyenlege folyamatosan negatív volt, ez 2007 és 2010 között összesen 1,6 milliárd forint felhalmozási forráshiányt jelentett.


Mint írták, a vizsgált időszakban a pénzügyi egyensúlyt az önkormányzat működési célú és folyószámlahitelből tartotta fenn, a fejlesztési forráshiányt pedig hosszú lejáratú hitelből fedezte. A hitelállomány növekedésével együtt járt a kamatterhek növekedése. A működési forráshiány kialakulásában szerepet játszott az is, hogy az ingatlanforgalom visszaesése következtében az önkormányzati illetékbevételek jelentős mértékben csökkentek. Az önkormányzat tartozása 2010 végén 723 millió forint, 5,336 millió svájci frank és 4,429 millió euró volt különböző pénzintézeteknél. A városnak 2011 és 2013 között 700 millió forint, 3,3 millió svájci frank és 2,1 millió euró tőke- és kamattörlesztést kell visszafizetnie. A vizsgálat megállapítása szerint a 2011 és 2013 közötti kötelezettségekre fedezetet nyújtanak az áthúzódó pályázati források, a pénzmaradvány, a forgalomképes ingatlanvagyon értékesítése és a követelésállomány behajtása.

 

Városháza st

Viszont a 2014-től fennálló további részletek - 300 millió forint, 2,2 millió svájci frank és 3,3 millió euró - törlesztésére felhasználható források nem ismertek. Az önkormányzat a fejlesztéseket aktív pályázati tevékenységgel igyekezett megvalósítani, ennek eredményeként 2010 után 1,2 milliárd forint kötelezettséget vállalt. Az ÁSZ közlése szerint Salgótarján önkormányzat nem vizsgálta, hogy az elhasználódott eszközök pótlása milyen kötelezettségeket jelent a számára. A tárgyi eszközök után a vizsgált időszakban hárommilliárd forint értékcsökkenést számoltak el, felújításra pedig 2,2 milliárd forintot fordítottak. A pénzügyi helyzet javítására az önkormányzat bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tett: átszervezte az intézményeket, változtak a feladatok, ezzel együtt jelentős létszámcsökkentések történtek. Ezek együttes hatásaként 900 millió forintot sikerült megtakarítani. A jelentésben kitértek arra: Salgótarján működésének biztonságát az önként vállalt feladatok magas aránya is hátrányosan befolyásolta. A pénzügyi kockázatot viszont csökkentheti az, hogy a forgalomképes ingatlanvagyon szükség esetén felhasználható az adósságok rendezésére. Az ÁSZ szerint az önkormányzat pénzügyi egyensúlya rövid távon biztosított. A számvevőszék javaslatokat tett a városnak a további gazdálkodás ésszerűsítésére. Ezek között szerepel a pénzügyi egyensúly középtávú helyreállítása céljából a bevételszerző lehetőségek feltárása, a jelenlegi és a tervezett beruházások teljes körű felülvizsgálata, az adósságok szerkezetének áttekintése.


Emellett az ÁSZ szerint figyelembe kell venni az intézményfenntartó társulási tagságból és a gesztorságból eredő, a pénzügyi helyzetet erősen befolyásoló kockázatokat, a létesítmények működtetését pedig fenntartható módon kell megoldani. Mint hozzátették, az intézményi struktúra és az önként vállalt feladatok további felülvizsgálata ugyancsak javíthat a helyzeten. Szerepel a javaslatok között az önkormányzat likviditásának és pénzügyi helyzetérének javítására az árfolyam-, a kamat-, a kezesség-, valamint a garanciavállalás kockázatainak vizsgálata is, előbbiek legalább hároméves távon várható hatásainak figyelembevételével.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite