2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján: Együttműködési megállapodás a bányamúzeumért

Salgótarján: Együttműködési megállapodás a bányamúzeumért


2015. április 8-án a városházán ünnepélyes keretek között aláírták a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely - közismert nevén a bányamúzeum - működtetésének támogatási szándékáról szóló négyoldalú együttműködési megállapodást. A dokumentumot Dóra Ottó polgármester, dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese, Solymár András, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Salgótarjáni Osztályának titkára és Kolláth Zoltán, a Bányamúzeumot Segítők Baráti Egyesülete elnöke látta el kézjegyével.

Bányamúzeum

Mint ismeretes, egy korábbi megállapodás alapján 2012. május 15-től a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. (SKN Kft.) működtette a Bányászati Kiállítóhelyet. A Dornyay Béla Múzeum jogelődje, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet az SKN Kft.-vel kötött akkori szakmai együttműködési megállapodás alapján ingyenesen vállalta a kiállítóhely működtetéséhez szükséges szakmai segítségnyújtást, továbbá 5 évre kölcsönadta a kiállítási tárgyakat. Az SKN Kft. a fenti időponttól megfelelő színvonalon működtette az intézményt, ám a társaság megnövekedett feladatellátása, valamint a muzeális kiállítóhely szakmai munkájának fejlesztése érdekében a Bányászati Kiállítóhely működtetését a városi önkormányzat döntése alapján - 2015. február 1-jétől már a Dornyay Béla Múzeum látja el. A városi közgyűlés márciusi ülésén jóváhagyta a négyoldalú együttműködési megállapodás megkötését is. A megállapodás rögzíti az együttműködés célját és kereteit, időbeli hatálya 2015. április 1- 2020. március 31-ig, határozott időre szól.

A szerdán aláírt együttműködési célja a Bányászati Kiállítóhely működése, fenntartása és fejlesztése során felmerülő, a bányászattal és a vonatkozó ipartörténeti múlttal kapcsolatos szakmai munka elősegítése, támogatása; a bányászati gyűjtőkörhöz kapcsolódó gyűjtő, feldolgozó és kiállító munka segítése; a bányász szakma hagyományápoló tevékenységeinek támogatása; a résztvevő felek tevékenységének elősegítése a „bányák örökségére" alapozott hagyományok megőrzésében, valamint a határ menti, határokon átnyúló kulturális együttműködések kialakításában.

A megállapodás értelmében a felek rendszeresen tájékoztatják egymást a közös érdekeltségbe tartozó munkájukról, kiadványaikról, terveikről, eredményeikről, lehetőséget biztosítanak saját honlapjukon egymás honlapjának elérésére és kölcsönösen meghívják egymást kiemelt szakmai rendezvényeikre. Az együttműködő felek a célfeladatok (pl. pályázatok, fejlesztési és fenntartási tervek stb.) megoldására esetileg létrehozandó szakmai munkabizottságokba - az önkormányzat felkérésére - tagokat delegálnak.


Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite