2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján levegője elérte a kifogásolt szintet

Salgótarján levegője elérte a kifogásolt szintet

 

A magas szálló por (PM10) koncentráció miatt öt észak-kelet-magyarországi településen veszélyesnek minősítette a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap. A szálló por miatt légszennyezettségi szint miatt Salgótarján levegője kifogásoltnak számít.

Salgótarján


Az OKI térképén a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel szerepel Nyíregyháza, Debrecen, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Putnok. E szerint ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.


Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Miskolcon és Oszláron, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. A szálló por miatt légszennyezettségi szint miatt három település - Eger, Hernádszurdok és Salgótarján - levegője kifogásoltnak számít, az OKI térképén jelzett többi településen viszont elfogadható a levegő minősége.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknél és főleg időskorúaknál légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata, és ajánlatos kerülniük a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást.


A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A fővárosban pénteken a szmogriadó - enyhébb - tájékoztatási fokozatát is megszüntették.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite