2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján: Műszaki pályára készülnek a legtöbben

Egyetemi előkészítők: műszaki pályára készülnek a legtöbben


2015. október 2-án megkezdődtek a felsőoktatás újraindításához kapcsolódó ingyenes egyetemi előkészítők Salgótarjánban. A foglalkozásokat december 19-ig - péntek-szombati napokon - tartják.

egyetem001

képünk illusztráció

Az egyetemi előkészítőkre a Bolyai János Gimnáziumban kerül sor. Az egyaránt 50-50 órás matematika és fizika tananyagot az órákat vezető pedagógusok - Karácsony Mária és Miklós Zoltánné matematikából, Karádi Tamás fizikából - állították össze.

Érdeklődésünkre Karádi Mária elmondta: olyan tematikát készítettek az előkészítőre, mely átfogja a középiskolában tanultakat. Ennek átismétlésével, a tudásanyag elsajátításával a sikeres érettségihez és a felsőfokú tanulmányok elkezdéséhez kapják meg a legfontosabb alapismereteket a diákok. Matematikából az előkészítő végén az átvett ismeretekből készült anyagot elektronikus formában megkapják a diákok.

Negyvenen - többségük ebben a tanévben érettségiző fiatal - kapcsolódott be az ingyenes előkészítőbe, közülük nem csak salgótarjáni, hanem a megye más településén tanulók és régebben érettségizettek. Mint ott jártunkkor egybehangzóan elmondták: a tanórainál számukra könnyedebb, oldottabb formában ismételik át a tantárgyi anyagokat. Azt is megtudtuk, hogy a legtöbben mérnöki pályára készülnek, de van köztük, aki matematika tanárnak vagy geológusnak készül. Ennek megfelelően mindkét tárgy tudásanyagát a műszaki tanulmányok folytatásához „rendelték" a pedagógusok.

Karácsony Mária érdeklődésünkre elmondta: minden hét hétfői napján e-mailben küldik el a diákoknak a következő foglalkozás témáját és megoldandó feladatait, hogy a hét végi felkészítőre tudjanak készülni. Mint a pedagógus fogalmazott: a résztvevők valójában nagyon komolyan gondolják továbbtanulási szándékukat, hiszen kevés szabadidejükben nagy vállalkozás, hogy a heti tanítást követően pénteken délután és szombaton délelőtt is az iskolapadban üljenek.

Mint ismert, számviteli főiskola bezárását követően a felsőfokú képzés salgótarjáni újraindítására erőteljes szükséglet mutatkozott. Az Óbudai Egyetemmel korábban megkezdett egyeztetések tavaly decemberben konkrét elképzelések megfogalmazásával folytatódtak. Ezek alapján - Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár közreműködésével - alakult ki az újrainduló salgótarjáni felsőoktatás bevezetésének modell értékű koncepciója.

A Salgótarjáni Felsőoktatási Kabinet három évre szóló programot dolgozott ki, melynek első üteme a mostani, „0"-dik évfolyam, az egyetemi előkészítő. A három évre szóló program következő tanévében, 2016. szeptemberében kezdődhet a felsőfokú szakképzés, majd a harmadik ciklusban, 2018-ban a felsőoktatási alapképzés Salgótarjánban.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

 

 

2015-11-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite