2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum

Salgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum


A korábban a Nógrád Megyei Önkormányzat által működtetett salgótarjáni Bányamúzeum május 15-ével Salgótarján városának tulajdonába kerül - tájékoztatta az MTI-t pénteken a két önkormányzat vezetője.

Bányamúzeum

A megyei önkormányzat intézményeinek döntő többségét januártól a kormányhivatal vette át, de Európa második, Magyarország első természetes, föld alatti szénbányászati múzeuma kikerült ebből a körből, így nem állami tulajdonba került, hanem Salgótarján önkormányzatáé lett - mondta Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke.

Ezt a város már a múlt évben kezdeményezte, az ügyben Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai, valamint a megyei kormányhivatal közösen járt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, amelynek jóváhagyását április végén kapták meg - tette hozzá. A birtokbavétel május 15-ével történik meg.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: ez, amellett hogy szép szakmai kihívás a megyei jogú város számára, vagyonnövekedéssel is jár, hiszen a Bányamúzeum számviteli értéke meghaladja a 82 millió forintot. Ez nem tartalmazza a kulturális javak eszmei értékét - tette hozzá.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere beszámolt arról, hogy a Bányamúzeum működtetését már megtervezték a 2012-es költségvetésben, figyelembe véve, hogy a kormányhivatal évi 12 milliós működtetési költség mellett 8 millió forintos bevétellel kalkulált.

Elmondta azt is, hogy a Bányamúzeum a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. keretében működik majd, a kft. pedig együttműködési megállapodást köt a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezettel, biztosítva a szakmaiságot és az értékek őrzését.
A polgármester kitért arra is, hogy műszaki szempontból komoly felújítást igényel a múzeum, a város 250-260 millió forintos fejlesztésben gondolkodik.

A Bányamúzeum a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19.-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézmény, az 1951-ben leállított József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki.

Három évnyi előkészítés után 1965. április 30-án nyitották meg az 1980-ban ipari műemlékké nyilvánított Bányamúzeumot.

A kibővített bányatérségekben látható a vágathajtás, a csákánnyal való fejtés, a fúró-robbantó, a fejtőkalapácsos és a maróhengeres frontfejtés. A rakodó- és a szállítómunka változatainak fejlődését is bemutatja a múzeum.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite