2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján - Tudnivalók a választásról

Salgótarján - Tudnivalók a választásról

2016. február 28-án polgármestert választ Salgótarján. A választás legfontosabb „technikai" tudnivalóiról Tóthné dr. Kerekes Andreát, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzőjét kérdeztük.

valasztasi_tudnivalok

Vasárnap időközi polgármester választásra készül Salgótarján. Melyek azok a legfontosabb szabályok, melyekkel a választópolgároknak tisztában kell lenniük?

A választópolgárok január elején postai úton kapták kézhez azt az értesítőt, mely a szavazás időpontjáról és a szavazóhelyiség címéről is tájékoztatást nyújt. A szavazóköri névjegyzékben azon választópolgárok szerepelnek, akik a választókerületben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és a 2014. évi helyhatósági választáson is ugyanezen választókerület valamely szavazókörének névjegyzékében szerepeltek, illetve akik azóta létesítettek lakóhelyet vagy időközben vagy a szavazás napján nagykorúvá válnak. Amennyiben valaki nem kapta kézhez az értesítőt, a Helyi Választási Irodán meggyőződhet arról, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Ebben az esetben új értesítőt állítunk ki. A szavazat leadásának ugyan nem feltétele az értesítő megléte, ugyanakkor a szavazás zökkenőmentesebb lebonyolítását segíti.

Hogyan lehet mozgóurnával szavazni?

A névjegyzékben szereplő választópolgár kérheti egészségi állapotára, fogyatékosságára tekintettel, hogy részére a bizottság tegye lehetővé a mozgóurnás szavazást. Az erre vonatkozó kérelmet a szavazás napján 15 óráig lehet benyújtani, 26-án, pénteken 16 óráig a Helyi Választási Irodához, ezt követően a szavazatszámláló bizottsághoz. Fontos megjegyezni, hogy a kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját, valamint az igénylés okát is. A nap folyamán a bizottság dönti el, hogy a kérelmeket mikor tudja teljesíteni.

A szavazóhelyiségek mikor állnak a választópolgárok rendelkezésére? Hogyan zajlik a szavazás?

A szavazóhelyiségek, a korábbi választásoknak megfelelően reggel 6 órától este 19 óráig tartanak nyitva. (Az egyes szavazókörökhöz tartozó körzetlistát a Tarjáni Városlakó előző számában közzétettük.) Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki győződjön meg személyi okmányainak az érvényességéről. A szavazást megelőzően a bizottság előtt a választópolgár igazolja személyazonosságát, illetve lakcímét vagy személyi azonosítóját. A szavazólapot boríték kíséretében nyújtják át. Érvényesen szavazni tollal, a jelölt neve melletti körben egymást metsző két vonallal lehet. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD242016-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite