2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján - Változások a támogatási rendszerben

Salgótarján - Változások a támogatási rendszerben


A támogatási rendszer változásairól tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Fekete Zsolt alpolgármester.

Salgótarján1

A kormányzat a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátások rendszerét március 1-jétől jelentős mértékben átalakította.

Mostantól az aktív korú, nem foglalkoztatott személyek részére nyújtandó aktív korúak ellátása a járási hivatalok hatáskörébe került. Így a járási hivatalok állapítják meg a jövedelemkompenzáló és a családok bevételeihez kapcsolódó támogatásokat, például az időskorúak járadékát, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást és az ápolási díjat. A járási hivatal hatáskörébe tartozik továbbra is az alanyi és normatív alapon megállapítható közgyógyellátás.

További változás, hogy az önkormányzatok nem állapíthatnak meg normatív lakásfenntartási támogatást, adósságkezelési szolgáltatást (ezen belül: adósságcsökkentési támogatást és adósságkezelési és méltányossági közgyógyellátást. A normatív lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást „kifutó rendszerben", a jogosultság végéig, vagy a megszüntetésig kell folyósítani, de március 1-jétől új támogatás ezeken a jogcímeken már nem állapítható meg. Méltányossági közgyógyellátás pedig február 28-ig állapítható meg, illetve, ha az eljárás nem fejeződik be február 28-ig, ezt követően még a február 28-án hatályos jogszabályi előírások szerint kell eljárni, vagyis egy évre kell megállapítani a jogosultságot vagy elutasítani a kérelmet.

Az önkormányzatok által nyújtandó rendszeres támogatás neve egységesen települési támogatás lesz. A támogatást az önkormányzatnak saját bevételeiből kell megoldani.

Fekete Zsolt elmondta, hogy Salgótarjánt és a többi hátrányos helyzetű települést nehéz helyzetbe hozzák a változások. A városban új, a bevételeket érdemben növelő adó bevezetésére nincs mód, ezért nagyon komoly nehézségekbe ütközik az előző évekhez hasonló színvonalú ellátást biztosítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a közmunkaprogram lehetőségei is szűkülnek. Bár bizonyosan lesznek vesztesei az új rendszernek, amit a kormány nem kellő áttekintéssel alkotott meg, de az önkormányzat a saját lehetőségeihez mérten ezután is támogatja a nehéz sorsú, veszélyeztetett salgótarjániakat. Fekete Zsolt emlékeztetett rá, hogy a 2014-es szakmailag jogos 600 millió Ft-os "önhiki" támogatás helyett csak 60 millió Ft-ot kap a település.

Az alpolgármester miután ismertette a várható változásokat és azok lehetséges következményeit, megerősítette a városvezetés azon elvárását Becsó Zsolt parlamenti képviselővel szemben, hogy a parlamentben működjön közre a város és különösképpen a közfoglalkoztatásra szorultak érdekében, hogy a kormányzati ellátások és támogatások színvonala visszaálljon ez előző éveknek megfelelő szintre.


Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite