2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonSchiffer: az LMP büntetőjogi eszközökkel lépne fel a politikai korrupció ellen

Schiffer: az LMP büntetőjogi eszközökkel lépne fel a politikai korrupció ellen


Az LMP büntetőjogi eszközökkel is fellépne a politikai korrupció ellen - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

Schiffer András002

Schiffer András


A politikus az új büntető törvénykönyvhöz (Btk.) készített javaslataikat sorolva elmondta, hogy pártjuk növelné azoknak a közérdekű információknak a körét, ahol az adatgazdákat, például minisztereket vagy polgármestereket közzétételi kötelezettség terhel. Hangsúlyozta, hogy ezt a kötelezettséget büntetőjogi garanciákkal védenék, vagyis az adatszolgáltatás megtagadásáért ugyanúgy büntetés járna, mint például a közérdekű adattal való visszaélésért.


Annak a véleményének is hangot adott, hogy ugyancsak az átláthatóságot szolgálná az a javaslat, amelyik szerint az „off-shore lovagokat nem elég a pályázatok előtt elzavarni a közpénzek környékéről". Ennek érdekében bevezetnének egy új tényállást, amelyik büntetné, ha valaki egy állami vagy önkormányzati pályázat megnyerése után átláthatatlanná teszi cége tulajdonosi szerkezetét.


Az LMP a korrupciós ügyek esetében egészen a vádemelés pillanatáig lehetőséget adna arra, hogy a résztvevők teljes egészében feltárják az esetet. Aki ezt megtenné, annak a büntetését korlátlanul lehetne enyhíteni - mondta a politikus, aki úgy látta, hogy ezzel nagy számban lehetne napvilágra hozni az egyébként rejtve maradó korrupciós ügyeket.


A párt hivatali vesztegetés esetében már létező feljelentési kötelezettséget alkalmazná a gazdasági vesztegetéses ügyekben is - mondta végül. Ezek körébe sorolta azokat, amelyekben a közbeszerzési pályázatokon induló cégek megpróbálnak megvesztegetni egy hivatalos személyt. Hozzátette, hogy ilyen típusú bűncselekménynek akár pártok és politikai szervezetek is részesei lehetnek.


Az LMP nem érti, hogy „amikor pont a pártfinanszírozás rendezetlensége a politikai korrupció egyik fő forrása", miért csak a hivatalos személyeknek van feljelentési kötelezettségük - mondta Schiffer András, aki felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a cégek, a pártok illetve bizonyos költségvetési szervek vezetői nem minősülnek hivatalos személyeknek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite