2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonSchiffer: az LMP nem vesz részt az elmúlt század újrajátszásában

Schiffer: az LMP nem vesz részt az elmúlt század újrajátszásában


Schiffer András szerint Magyarországon nincs nagyobb antiszemitizmus, mint más európai országokban - nyilatkozta az MTI-nek az LMP-s politikus, miután csütörtökön találkozott Andrew Bakerrel, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával.

Schiffer András002


Az ellenzéki politikus közlése szerint a megbízottat két terület érdekelte különösen: egyrészt, hogy általában véve milyen mértékű az antiszemitizmus Magyarországon, másrészt pedig, hogy van-e összefüggés a Magyarországot a demokráciadeficit miatt ért támadások és az antiszemitizmus mértéke között. Schiffer András leszögezte: Magyarországon semmivel nem nagyobb az antiszemitizmus, mint más európai országban, de az igaz, hogy például Németországgal ellentétben Magyarországon "elmaradt a Holokauszttal való szembenézés".

Az ellenzéki politikus szerint "szemenszedett hazugság" a magyar kormánypártokat antiszemitizmussal vádolni: "a magyar kormány politikájában demokrácia-deficit van, antiszemitizmus nincs". Ugyanakkor a kormányoldal holdudvarában már "vannak kétes jelenségek." Az előző ciklus kormányerőivel kapcsolatban elmondta: szerinte gyakran törekedtek, hogy anti-rasszista kampányokkal kijátsszák az "antiszemita-kártyát." a Fidesszel szemben.

Az LMP nem kíván részt venni az elmúlt század újrajátszásában, s bűnnek tartja, ha a huszadik század feldolgozatlan traumáit bárki politikai haszonszerzésre használja. A Jobbikkal kapcsolatban Schiffer András szerint tűrhetetlen, hogy politikai tőkét lehet kovácsolni népcsoportok elleni sértő megjegyzésekből, gyűlöletkeltésből. Ugyanakkor úgy vélte: nem lehet differenciálatlanul antiszemitának nevezni az összes jobbikos politikust sem. Schiffer András úgy véli: a szélsőjobboldal ellen nem kampányokkal, hanem - ahogy arra az LMP is törekszik - azzal lehet eredményesen küzdeni, ha a politika "meghallja az elmúlt 20 év veszteseinek hangját."

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite