2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonSchiffer: figyelmeztető lövés után selyemzsinór

Schiffer: figyelmeztető lövés után selyemzsinór


Schiffer AndrásAggódik az LMP a bírói nyugdíjkorhatár új alaptörvényben tervezett csökkentése miatt. A pártelnök szerint egy tollvonással küldenek nyugdíjba nagy számban bírói vezetőket.


Világos jelzést, "selyemzsinórt" küld a bírói karnak a parlamenti többség: mivel kifejezte elégedetlenségét a semmisségi törvény kapcsán, ezért a bírói kar 10 százalékát, köztük nagy számban bírósági vezetőket egy tollvonással elküldenek nyugdíjba - jelentette ki Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vasárnap este az MTI-nek.


Az ellenzéki politikus annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy ő is megkapta a bírósági vezetők közjogi méltóságokhoz és az országgyűlési képviselőkhöz intézett levelét, amelyben aggodalmukat fejezik ki a bírói nyugdíjkorhatár új alaptörvényben tervezett csökkentése miatt.

Schiffer András szerint mindez annak a folyamatnak a betetőzése, amit nagyon világosan jelzett az Alkotmánybíróság jogkörének tavaly októberi megcsonkítása. Az már egy "figyelmeztető lövés" volt valamennyi hatalmi ágnak, most a "selyemzsinórt" megkapják a bíróságok is - fogalmazott.

"Ez tovább erősíti azt, hogy helyesen jártunk el akkor, amikor kivonultunk az alkotmányozási folyamatból, mert itt alkotmányozás címén az alkotmányosság felszámolása zajlik" - mondta az LMP frakcióvezetője.
A Fidesz-KDNP parlamenti többség a bírói hatalmi ág szuverenitását sem tartja tiszteletben - tette hozzá.

Schiffer András kifejtette: önmagában a felső korhatárnak a megváltoztatása "nem ördögtől való", ha van kellő felkészülési, átmeneti idő. De az, hogy egy éven belül a bírói karnak egy jelentékeny részét eltávolítják, ez azt jelenti, hogy a bírák adott esetben egzisztenciálisan is meg vannak fenyegetve, ha nem olyan döntéseket hoznak, ami "a kormány szája íze szerint való".
Úgy vélte, ezt a mostani lépést nem lehet elválasztani attól, ami a semmisségi törvény kapcsán zajlott. Vagyis ha úgy ítéli meg a parlamenti többség, hogy nem megfelelő számára az, ahogy a bírák döntéseket hoznak, akkor adott esetben megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel bírákat, bírósági vezetőket el lehet távolítani.

Ez a lépés súlyos működési problémákhoz is vezet - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy amennyiben ez az alkotmányos változtatás hatályba lép, az azt jelenti, hogy csak a fővárosban, illetve Pest megyében 14 ezer ügyet, országosan pedig 30 ezer folyamatban lévő ügyet kell egy időben átszignálni. Vagyis a Fidesz "féktelen hatalmi étvágyának" az árát a jogkereső állampolgárok is meg fogják fizetni.


"Beszédesnek" nevezte, hogy az ügyészek esetében ugyanúgy 70 év a felső korhatár, de ezen "esze ágában sincs" a parlamenti többségnek változtatni.


Megjegyezte: olyan lépést szándékoznak tenni, amellyel szemben a teljes bírói vezetői kar tiltakozik. A bírák ilyen tizedelésére utoljára 1945-ben volt példa.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite