2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt: Mádl Ferenc nemcsak elődöm, barátom és példaképem volt

Schmitt: Mádl Ferenc nemcsak elődöm, barátom és példaképem volt


Nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök - mondta Schmitt Pál rövid sajtónyilatkozatában azt követően, hogy a Sándor-palotánál felállított emlékezési helyen gyászszalagot kötött a nemzeti lobogóra, és lerótta kegyeletét a vasárnap elhunyt köztársasági elnök fényképe előtt.

gyász01


A Sándor-palota déli kapujánál a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget. Schmitt Pál gyászszalagot kötött a lobogóra, gyertyát gyújtott Mádl Ferenc emlékére, majd beírt abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a Sándor-palota előtt. A köztársasági elnök elsőként írt az emlékkönyvbe: "A nemzet nevében fájó szívvel búcsúzom, megrendüléssel, örök tisztelettel. Schmitt Pál."

 

gyász02


A csendes megemlékezésen Schmitt Pál, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, rövid sajtónyilatkozatában azt mondta: "Mádl Ferenc nemcsak elődöm, példaképem, hanem mondhatom, a barátom is volt. Segítette a munkámat, mint ahogy mindannyiunkét segítette." Az államfő emlékezetett: a volt köztársasági elnök nemzetközileg elismert, nagy hírű professzor volt, tagja a Professzorok Batthyány Körének, rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az európai jog terén végzett kutatásait, személyét nemzetközileg nagyra tartották.

 

gyász03


Schmitt Pál közölte: a volt elnök temetéséről később intézkednek. Az államfő után lerótta kegyeletét Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Miután mécsest gyújtott az elhunyt köztársasági elnök emlékére, az emlékkönyvbe azt írta: "Adj, uram, békességet neki."Mécsest gyújtott és fejet hajtott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is.

 

gyász05


Szintén lerótta kegyeletét Schiffer András, az LPM frakcióvezetője, részvétnyilvánító bejegyzésével így búcsúzott: "Kedves professzor úr, emlékét tisztelettel megőrzöm."Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palotánál csendes megemlékezésre vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig van lehetőség.

 

gyász04


A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite