2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt: meghatározó a német és lengyel barátság

Schmitt: meghatározó a német és lengyel barátság


Schmitt Pál 001A köztársasági elnök az MTI-nek adott interjújában kiemelte: Németország, Lengyelország és Magyarország között még a válság idején is nőtt az árucsere-forgalom.


Magyarország számára meghatározó a Németországgal és a Lengyelországgal való barátság - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a távirati irodának adott interjújában. Az államfő kiemelte az április 8-9-én, Magyarországon megrendezendő Arraiolos Csoport ülését, ahol napirenden szerepel az európai makro-regionális gazdasági együttműködés kérdése is.


Németország


Schmitt Pál köztársasági elnök március 16-án Németországba látogatott, ahol Christian Wulff német államfővel és Angela Merkel kancellárral is találkozott. Mint mondta, a tárgyalásokon hangsúlyos szerepet kaptak a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedései.


Kiemelte, Angela Merkel kancellár a megbeszélésükön érdeklődött a magyarországi válságadóról, amely jelentős terhet jelent a Magyarországon működő német vállalatoknak. Ennek kapcsán a magyar államfő elmondta: az adónem ideiglenes jellegű, nem diszkriminatív, hiszen magyar cégeket is érint, emellett pedig a cégekre a bevételeik arányában rótta ki a terheket a kormány.
Hozzátette: Angela Merkel arra hívta fel a figyelmet, hogy a válságadó nehogy elriassza a külföldi befektetőket. Schmitt kijelentette: a német befektetők Magyarországot megbízható, biztonságos partnernek tartják, ahol hosszú távra tervezhetnek.


Lengyelország


A köztársasági elnök - aki március 22-én Varsóban is járt - kifejtette: mind a német, mind pedig a lengyel alkotmányban van gazdasági fejezet, és mindkettőben szerepel egyfajta "adósságfék", amely megakadályozza az állam túlzott mértékű eladósítását.
Schmitt Pál kitért arra, Németország, Lengyelország és Magyarország között még a válság idején is nőtt az árucsere-forgalom.


Kereszténység az alkotmányban


Kiemelte, hogy mind a német, mind pedig a lengyel alkotmány foglalkozik a kereszténységgel. Hozzátette, Bronislaw Komorowski lengyel elnök igen jó néven vette, hogy a hitre vonatkozó alkotmányos utalásuk mintaként szolgál a készülő magyar alkotmányhoz, mely úgy hangzik: "mi a Lengyel Nemzet - a Köztársaság valamennyi állampolgára, mindazok, akik hisznek Istenben, mint az Igazság, Jóság, és Szépség forrásában, mindazokkal, akik nem osztoznak ebben a hitben, de tiszteletben tartanak más forrásokból származó egyetemes értékeket...".


Hangsúlyozta: erről a megfogalmazásról beszélt vatikáni látogatása alkalmából XVI. Benedek pápával is. Mint mondta, szóba került a berlini és a varsói tárgyalásokon az is, hogy Magyarország mind a német, mind pedig a lengyel kisebbség jogait teljes mértékben szavatolja és hozzájárulásukat az egyetemes magyar kultúrához elismeri. A köztársasági elnököt egyébként lengyelországi útjára elkísérte a magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke is.


Arraiolos Csoport


Schmitt Pál elmondta: április 8-a és 9-e között Magyarország rendezi meg a nyolc tagból álló úgynevezett Arraiolos Csoport ülését. A "nyolcakat" Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Portugália elnökei alkotják, azonban a köztársasági elnök kezdeményezésére ez alkalommal meghívják Szlovénia államfőjét is.


Az informális elnöki találkozó témái között rendszerint időszerű európai jelentőségű témák megvitatása szerepel, a budapesti tanácskozást ennek megfelelően az Európai Unióban működő makro-regionális gazdasági együttműködésnek, a multikulturalizmusnak és az EU2020 stratégiának szentelik.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite