2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt: a kétharmadnak még mindig megfelelő elnök vagyok

Schmitt: a kétharmadnak még mindig megfelelő elnök vagyok


A köztársasági elnök a Bruxinfónak nyilatkozott, ahol a plágiumvád felől is kérdezték. Az államfő tudomásul fogja venni a vizsgálóbizottság eredményét, de véleménye szerint, akik figyelemmel kísérték az életét és munkáját, azok változatlanul bíznak benne.

Schmitt Pál004

„Megfogadtam, hogy ebben az ügyben nem nyilatkozom" - mondta a Bruxinfonak adott interjúban Schmitt Pál köztársasági elnök, de aztán mégis nyilatkozott: „Egy nyilatkozatot tettem, hogy ettől az ügytől elhatárolódom, és a plágium vádját messzemenőkig visszautasítom. Ez az álláspontom azóta sem változott, függetlenül a részállomásoktól. Ha az ember a dolgozatában a forrásokat megjelöli, és nem deklarálja 100%-osan a sajátjaként, akkor a plágium vádja fel sem merülhet. Egy másik nyilatkozatomban elmondtam, hogy mivel felállítottak egy vizsgálóbizottságot, én annak az eredményét tiszteletben fogom tartani. Egy államférfinak, magas rangú politikusnak meg kell méretnie magát minden pillanatban. Nyilvánosság előtt kell élnie, és be kell számolnia a korábbi és jelenlegi dolgairól. Az újabb


felfedezéseket nem kívánom kommentálni, pontosan felírtam, hogy honnan származik az én anyagom, kitől vettem át. Ami fontos, hogy ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori 20 évvel ezelőtt, ami írógéppel készült."
Arra a kérdésre, hogy mit jelent az, hogy tiszteletben fogja tartani a vizsgálat eredményét, Schmitt kijelentette: „Azt, hogy tudomásul veszem."

„Annyit ártott, amennyire hagyták, hogy ártson"

A lap felvetésére, miszerint az ügy már ártott annyit a személyének és a köztársasági elnöki intézménynek, hogy távoznia kellene a pozíciójából, az elnök azt mondta: „Annyit ártott, amennyire hagyták, hogy ártson. A felém irányuló szeretetet és bizalmat változatlanul érzem. Nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok. Akik az életemet, a pályámat, családi életemet, a gazdasági feddhetetlenségemet, a sportbéli és diplomáciai teljesítményemet figyelemmel kísérték, azok változatlanul bíznak bennem".

Medián: a többség szerint távoznia kellene az államfőnek

A Medián felmérése során megkérdezett emberek 41 százaléka szerint Schmitt Pál köztársasági elnöknek a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanú miatt le kellene mondania, 38 százalékuk viszont úgy véli, nem kellene az államfőnek távoznia; 21 százalék nem adott egyértelmű választ.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az áll: a kormánypárti szavazóknak csak a 13 százaléka szorgalmazná az államfő távozását, de minden más választói csoportban egyértelmű többségben vannak az azt támogatók. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet január 20-a és 24-e között végezte el a reprezentatív felmérést, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

A közlemény szerint január végére az emberek döntő többsége (87 százaléka) értesült a plágiumgyanúról, de alig minden negyedik megkérdezett érdeklődött behatóbban az iránt.

Hozzátették: a lakosság 44 százaléka az ország szempontjából is súlyosnak érzi a plágiumgyanút, sőt minden negyedik ember nagyon súlyosnak tartja a helyzetet. Ezzel szemben a megkérdezettek mintegy egyötöde bár hallott az ügyről, azt mégis inkább csekély jelentőségűnek látja; az így vélekedők csaknem fele kormánypárti szavazó.

A kormánypártiak nem csinálnának ügyet belőle

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók 71 százaléka úgy véli, "nem érdemes nagy ügyet csinálni" a plágiumgyanúból, ám minden más szavazói csoportban többségben vannak azok, akik szerint ez hosszú távon is árthat Magyarország megítélésének. Már csaknem ugyanannyian (41 százalék) gondolják azt, hogy az ügy hosszú távon is komoly problémákat okozhat az országnak, mint ahányan (42 százalék) annak csekély jelentőséget tulajdonítanak.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A hvg.hu kedden azt közölte, hogy a disszertáció újabb részeinek a forrását azonosította, de arról is írtak a héten, hogy a bolgár szerző tanulmányából egyetlen példány van Magyarországon, mely a szerkesztőség birtokában van, tőlük azt senki nem kérte el, így nem tudni, miből vizsgálódik már egy hónapja a bizottság.

Az államfő január 18-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva visszautasította a plágiumgyanút, közölve, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata tényekre, "törzsadatokra" épül, "ez a sokat emlegetett 180 oldal", míg értekezésében van 30-35 oldal, amelyeken következtetéseket vont le.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. Az öttagú testületnek március 28-ig kell elkészítenie jelentését.

 

Forrás: MTI/Bruxinfó/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite