2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt: a tudás közkincs

Schmitt: a tudás közkincs


Schmitt Pál02Minden, magára valamit is adó ország különleges forrásként tekint a tudásra, ami nem csak az egyes emberé, hanem közkincs - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén a fővárosban.

 
Az államfő beszédében kétségbeejtőnek nevezte, hogy az érettségizett magyar fiatalok jelentős többsége nincs tisztában a történelem, a földrajz, a fizika tényeivel, nem tudja elhelyezni Magyarországot a világ kultúrájában, és alig érti, amit olvas. Úgy fogalmazott: "a magyar oktatás új műveltség-eszményért kiált".
Az államfő - idézve Eötvös Józsefet, az 1848-as felelős magyar kormány kultuszminiszterét - úgy fogalmazott: "eszköz" az ember, a tudás és a tehetség pedig haszonra váltható nemzetgazdasági mérőszám.
Kitért arra, hogy Magyarországon az iskolakezdés az emberek legalább háromnegyedét közvetlenül érinti, és ilyenkor szinte minden beszélgetésben előkerül az oktatás.
Véleménye szerint a magyar oktatásügy mai problémái is olyan, minden részletet érintő gondok, amelyekről aligha lehet külön a felsőoktatás, külön a közoktatás kérdéseként beszélni. Példaként említette meg azt, hogy a középiskolákból egyre szegényesebb, egyre bizonytalanabb tudással érkeznek a diákok az egyetemekre és főiskolákra - ahogy fogalmazott - "egyre könnyebb a batyu a hátukon".
Mint mondta, az egyetem különleges, autonóm intézmény, de szoros kapcsolatban van az élettel, a közösséggel. Minden egyes diák pedig a nemzet befektetése - tette hozzá, majd azt mondta: ezért minden oktatónak és hallgatónak kötelessége komolyan venni a következő három-öt év munkáját.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite