2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt ma elmondja véleményét a készülő alaptörvényről

Schmitt ma elmondja véleményét a készülő alaptörvényről


Schmitt Pál 001Ma fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál a parlamentben. A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után az alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak.


Az Országgyűlés mai ülésén fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál köztársasági elnök; az alkotmányozás előzetes menetrendje alapján ezt követően Kövér László fideszes házelnök előterjesztői zárszavára kerülhet sor.


A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után a kormánypárti alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak. A parlamenti vitától eddig távol maradó MSZP és LMP várhatóan a határozathozatalokban sem vesz részt.
A szavazáson feltételezhetően támogatást kaphat az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe foglalása. Szintén alkotmányos erőre emelkedhet az a bírósági vezetők körében felháborodást keltő javaslat, amely az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötné a bírák szolgálati jogviszonyát.


A kormánypártok által támogatott előterjesztések alapján ugyanakkor az új alaptörvényben nem szerepel majd például a kiskorúak után járó szavazati jog, illetve az eredeti tervekkel ellentétben nem tüntetik fel az igennel szavazó képviselők nevét.
Ugyancsak hétfőn születhet parlamenti döntés a Fidesz-frakcióhoz tartozó Gulyás Gergely azon előterjesztéséről, amely alapján az új alaptörvény kihirdetésében annak címe és kihirdetési dátuma szerepelhet.


Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite