2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt Pál: Ukrajna kiemelten fontos partnere hazánknak

Schmitt Pál: Ukrajna kiemelten fontos partnere hazánknak


Ukrajna jelentős partner Magyarország számára, ezért hivatalba lépését követően első hivatalos látogatásai között utazott Ukrajnába - közölte az államfő.

Schmitt Pál 001


Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában fogadta Kosztyantin Hriscsenko ukrán külügyminisztert. Az államfő azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelentős partnere Magyarországnak, ezért hivatalba lépését követően első hivatalos látogatásai között utazott Ukrajnába - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.


Kosztyantin Hriscsenko a találkozón méltatta az országa és Magyarország közötti kapcsolatokat, amelyben az energetikai, tudományos, kulturális együttműködésen túl hangsúlyos szerepet játszanak a két országban élő magyar és ukrán kisebbségi közösségek.


Schmitt Pál közölte: a magyar közvélemény figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyar közösség helyzetének alakulását, és örömmel nyugtáz minden eddigi kedvező változást. Az ukrán külügyminiszter arról beszélt: számítanak a soros EU-elnökséget betöltő Magyarországra az ukrán európai integrációs törekvések támogatásában, hiszen Ukrajna hosszú távú célja a teljes jogú EU-tagság megszerzése. Mint mondta, nagy várakozással tekintenek a budapesti keleti partnerség csúcstalálkozó elé.
A hivatal közlése szerint a magyar államfő arra buzdította tárgyalópartnerét, hogy Ukrajna soha ne adja fel a teljes jogú EU-tagság megszerzése érdekében tett erőfeszítéseit, hiszen Ukrajna földrajzi helyzete, történelme, kultúrája révén ugyanúgy európai ország, mint az EU-tagállamok bármelyike.


Az ukrán külügyminiszter meghívta a magyar köztársasági elnököt, hogy vegyen részt a csernobili katasztrófa 25. évfordulója kapcsán tartandó áprilisi megemlékezésen, valamint ismertette a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai előkészületeinek helyzetét. Kosztyantin Hriscsenko a magyar államfővel való találkozó után emléktáblát leplezett le annál a budapesti épületnél, amelyben 1919 és 1924 között az Ukrán Népi Köztársaság magyarországi rendkívüli diplomáciai missziója működött.


Jól alakul az ukrán barátság


A magyar-ukrán kapcsolatok nagyon jó alakultak az elmúlt hónapokban, "felfelé ívelő szakaszban" vannak, amit a közelmúltbeli magas szintű látogatások is bizonyítanak - mondta Martonyi János külügyminiszter.
A tárcavezető ukrán partnerével, Kosztyantin Hriscsenkóval tartott közös sajtótájékoztatót tárgyalásuk után. Az eseményen hangsúlyozta: Magyarország értékeli a "Janukovics elnök úr kormánya" által a magyar nyelvű oktatásért tett lépéseket, és bízik abban, hogy ez a "tendencia folytatódik".


A külügyminiszter kiemelte, hogy minden lehetséges eszközzel támogatják, hogy Ukrajna közeledjen az unióhoz. Az EU-csatlakozás kérdését a találkozón Schmitt Pál államfő is jelentőségteljesnek nevezte, és biztatta a baráti országot, hogy vigye véghez a csatlakozás tervét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite