2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágScmitt Pál államfői jelöléséről ír a pozsonyi Új Szó

Scmitt Pál államfői jelöléséről ír a pozsonyi Új Szó


Schmitt pályafutását elemezve úgy véli: sajátossága, hogy a leendő államfő a múltban gyakorlatilag sosem járta végig a ranglétrát, de mindig sikerült fontos pozíciókba jutnia.

Schmitt Pál02


Az írás megjegyzi, hogy a Fidesz frakciószabályzatának megfelelően a párt elnöke tesz javaslatot arra, hogy a képviselőcsoport kit támogasson a köztársaságielnök-választáson. "Ez az eljárási mód pontosan lefedi a gyakorlatban érvényesülő viszonyt Orbán Viktor és frakciója között, miközben (nem közjogi értelemben) az a fanyar helyzet állt elő, hogy a miniszterelnök lényegében kijelölte az államfőt, hiszen a kétharmados többséggel rendelkező FideszKDNP döntése a végeredménnyel egyenértékű" - áll a cikkben.
Schmitt pályafutását elemezve úgy véli: sajátossága, hogy a leendő államfő a múltban gyakorlatilag sosem járta végig a ranglétrát, de mindig sikerült fontos pozíciókba jutnia.


"Ezek a posztok azt jelzik, hogy Schmitt Pál több mint 30 éve mindig rendelkezik a szükséges politikai háttérrel ahhoz, hogy előbbre léphessen, holott ezalatt különböző rendszerek és a rendszereken belül különféle kurzusok váltották egymást. Ha mindvégig karakán személyes véleményével tűnt volna ki (mint például Joachim Gauck, a németországi ellenzéki pártok jelenlegi államfőjelöltje), akkor nagy formátumú politikai személyiségként lehetne számon tartani, Schmitt Pál fő karakterjegye azonban leginkább az, hogy mindig +ott+ volt" - olvasható az újságban.


Schmitt konkrét politikai pályafutása a cikk szerint 2002-ben kezdődött, mikor a Fidesznek volt szüksége arra, hogy legalábbis a fővárosban "eltakarja" a pártlogót és a számára ellenséges környezetben találjon egy népszerű független jelöltet. Schmitt Pál nem győzött, de nem volt sikertelen. 2002 októbere és 2003 májusa között született a döntés, hogy az akkor újjáépülő Fideszben Schmitt vezető pozíciót tölthet be.
"Orbán Viktor koncepciója a következő volt: a szövetséggé alakuló Fidesznek meg kell mutatnia, hogy változik, nyit, terjeszkedik, ehhez új emberekre volt szükség. Másfelől viszont az új szereplők nem válhattak veszélyessé a pártelnök hatalmára nézve, szükséges volt, hogy ne legyen politikai bázisuk a Fideszben, ám puszta jelenlétük a vezető testületekben ellensúlyozza azokat, akiknek van ilyen bázisuk. Nagyjából ez a magyarázata annak, hogyan került Schmitt Pál egy újabb vezető pozícióba hét évvel ezelőtt" - áll az Új Szó írásában.


A cikk szerint figyelemre méltó, hogy Schmitt a szovjet utasításra bojkottált Los Angeles-i olimpia idején már a magyar sportélet egyik vezetője volt. A döntés nyilvánvalóan Moszkvában született és a hazai politikai vezetők ezt megerősítették.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite