2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonSchmitt Pál kiállt a kettős állampolgárság mellett a szlovák államfővel megtartott találko

Schmitt Pál kiállt a kettős állampolgárság mellett a szlovák államfővel megtartott találkozóján


Schmitt Pál kiállt a kettős állampolgárság mellett Ivan Gasparovic szlovák államfővel a Sándor-palotában szombaton reggel folytatott kétoldalú tárgyaláson.

Schmitt Pál 001


A Visegrádi Együttműködés 20. évfordulója alkalmából Budapesten tartózkodó Ivan Gasparovic szlovák államfőt a köztársasági elnök arról tájékoztatta, hogy Magyarországnak nincs szándékában visszavonni a törvényt, mivel az összhangban van az európai gyakorlattal, miként a külföldön élő állampolgároknak biztosított szavazati jog is. Mint mondta, érzékeli a szlovák álláspont enyhülését, de azon változtatni kell, hogy elveszti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi a magyart is.


A mintegy félórás eszmecserén Schmitt Pál méltatta a Szlovákia és Magyarország közti szoros együttműködést, amelynek leglátványosabb eredményei az Esztergom-Párkány közötti Mária Valéria híd, valamint az Ipoly-hidak újjáépítése. A köztársasági elnök fontosnak tartotta, hogy folytatódjanak a két ország közötti infrastrukturális beruházások, a hidak, a vasút, illetve az autópályák fejlesztése, melyek megkönnyítik a polgárok életét és erősítik a gazdaságot. Schmitt Pál nagyra értékelte a mintegy 12 szakértői szintű vegyes bizottság munkáját, melyek az állampolgárok gondjainak megoldására jöttek létre.


Malina Hedvig ügyével kapcsolatban Schmitt Pál kifejezte reményét, hogy a szlovák kormány bocsánatkérésével lezárulhat a mintegy négy éve húzódó per, jóllehet, az ügyészség még nem mentette fel a hamis tanúzás vádja alól. A készülő választójogi törvénnyel összefüggésben az államfő kiemelte, hogy az várhatóan parlamenti képviseletet fog biztosítani a Magyarországon élő nemzetiségeknek, köztük a szlovákoknak is - tájékoztatta az MTI-t Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite