2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonSelmeczi: senki sem járhat rosszabbul

Selmeczi: senki sem járhat rosszabbul


Selmeczi GabriellaOrbán Viktor kormányfő kedden az egyik kereskedelmi televízió híradójában a magányugdíjpénztárakról egyebek mellett azt mondta: az állam "többet oda pénzt már nem fog átutalni"


A nyugdíjvédelmi megbízott szerint a jelenleg a parlament előtt lévő, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő módosításokkal kapcsolatos nagy feladatokat kell megoldaniuk, de várják a kormány nyugdíjvédelmi programra vonatkozó további lépéseit.
Selmeczi Gabriella erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek szerdán, hogy Orbán Viktor kormányfő kedden este az RTL Klub híradójában a magányugdíjpénztárakról egyebek mellett azt mondta: az állam "többet oda pénzt már nem fog átutalni".

A nyugdíjvédelmi megbízott hangsúlyozta: az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatban az szerepel, hogy átmenetileg, a jövő év végéig irányítanak át a magánnyugdíjpénztárakból a harmincmilliárd forintot az állami rendszerbe.

Korainak nevezte a miniszterelnök kijelentésével kapcsolatos kérdéseket. Várjuk a kormány további lépéseit a nyugdíjvédelmi program keretében - jelezte a fideszes képviselő, majd hozzátette: "bármi lehet".

Selmeczi Gabriella kiemelte, nagyon sok köztisztviselő, szakértő és munkatárs dolgozik azon, hogy ne csak most, hanem a további törvényjavaslatokban is érvényesüljön az az alapelv, amely szerint "senki sem járhat rosszabbul". Példaként a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe átlépést szabályozó törvényjavaslatot említette.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a híradóban arról beszélt: a kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is dolgoznak, hogy az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék.

"Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy a visszalépés már ebben az évben megvalósuljon" - mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televíziónak.

A hírműsor közlése szerint a magánnyugdíjpénztárakba utalt járulék felfüggesztéséről Orbán Viktor azt mondta, azoknak garantálják a kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe. Akik maradnak "a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben", azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. "Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni" - tette hozzá a kormányfő.


Rosszul működnek a magánnyugdíjpénztárak
A magánnyugdíjpénztárak jelenleg rendkívül magas működési költségek mellett is kockázatosabban és pazarlóbban működnek, mint az állami intézményrendszer - mondták a Fidesz vezérszónokai szerdán, a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános parlamenti vitájában.

Szatmáry Kristóf szerint a magánnyugdíjpénztáraknak akkor lenne létjogosultsága, ha az állami nyugdíjrendszernél magasabb éves hozamot tudnának garantálni, az intézetek ezzel szemben összességében mindössze 1 százalék alatti hozamot tudnak felmutatni az elmúlt 12 évről.

A jelenlegi rendszerből kizárólag a magánnyugdíjpénztárak szűk vezetősége profitál, míg a 3,2 millió tag rosszabbul jár, mintha az állami nyugdíjrendszerbe utalná a járulékát, ezért a jövőben meg kell teremteni annak a törvényes lehetőségét, hogy az átlépni kívánok veszteségek nélkül térhessenek vissza az állami rendszerbe - fejtette ki a kormánypárti politikus.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite