2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonSelmeczi: a Fidesz végleges megoldással akar segíteni a devizahiteleseken

Selmeczi: a Fidesz végleges megoldással akar segíteni a devizahiteleseken


A Fidesz és a párt országgyűlési frakciója továbbra is támogat minden olyan javaslatot, amely végleges és biztonságos megoldást nyújt a devizahitelesek problémájára, ennek érdekében az eddigi intézkedések mellett újabb segítséget kínál az érintett családoknak - mondta a nagyobbik kormánypárt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Selmeczi Gabriella


Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: pártjuk és a kormány számára is alapelv és érték, hogy "senkinek nem engedik el a kezét", és mindent megtesznek, hogy az emberek ne kerüljenek utcára. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok által előidézett "adósrabszolgaságból" való kivezető út érdekében már eddig is többet tettek, mint bármely más kormány Európában - tette hozzá.


Közlése szerint több mint 133 ezer devizahiteles család élt az árfolyamgáttal, 170 ezren pedig a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. A Nemzeti Eszközkezelő programjának keretében 600 lakást vásároltak meg, és így a családok saját otthonukban maradhattak, hitelük törlesztőrészleténél lényegesen alacsonyabb bérleti díj fejében. Ugyanebben a programban idén tízezer embernek nyújthatnak még segítséget. A legrosszabb helyzetbe került embereknek az ócsai szociális családiház-építési program nyújthat segítséget - sorolta.


A Fidesz szóvivője elmondta, hogy a devizahitelesek segítése érdekében pénzügyi biztost neveztek ki, és az első Orbán-kormány idején már létező, de a szocialista kormányok által megszüntetett kamattámogatási kedvezményt újra bevezetik, visszaállítják és bővítik a gyermekek után járó úgynevezett szocpolkedvezményeket.


Selmeczi Gabriella szerint a családi adókedvezmény bevezetése és a rezsicsökkentés is nagy segítség a bajba került családoknak. A segítség kiterjesztése érdekében jelenleg is folynak a tárgyalások a bankszövetséggel, és az önkormányzatokkal egyeztetve az önkormányzati bérlakások szociális alapú bérlésének lehetőségével további megoldások kialakításán is dolgoznak.


A kormánypárti politikus azt mondta: a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak ideiglenes megoldás, ezért végleges és biztonságos megoldást akarnak teremteni, így "kvótarendszer" bevezetésével lassítanák és gátolnák az otthonok elárverezését, de akár a devizahitelek forintosításának ötletére is nyitottak.


Arra az újságírói kérdésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékaiból lehetne-e segítséget nyújtani a bajba került családoknak, Selmeczi Gabriella azt válaszolta: az előző elnök "nagy hiánnyal" adta át a független intézményt, és a hiány abból adódott, hogy "más pénzügyi érdekeknek vetették alá".


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite