2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonSemjén: tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatokat

Semjén: tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatokat


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti ezeréves kapcsolatokat, amelyeket még Szent István alapozott meg.

semjenpatriarka


A miniszterelnök-helyettes hétfőn tárgyalt a Szent István ünnepére hivatalos látogatásra Budapestre érkezett III. Teophilos jeruzsálemi ortodox patriarchával. A megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatok egyidősek a keresztény magyar állammal, hiszen Szent István a koronázása után zarándokházat hozott létre Jeruzsálemben.


Felidézte azt is, hogy szimbolikus összeggel Magyarország elsőként járult hozzá a betlehemi Születés temploma felújításához, ami azt mutatja - mondta -, hogy az ország nem feledi keresztény gyökereit és azt, hogy "az örömhír honnan érkezett Magyarországra". Hozzátette: több testvérvárosi kapcsolat alakult ki Magyarország és a Szentföld között, ilyen Betlehem és Kalocsa együttműködése, illetve most kötik meg Jerikó és Eger között a testvérvárosi kapcsolatot.


Arra is kitért, hogy megállapodtak abban, több diákot fogad a magyar felsőoktatás a Szentföldről. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy III. Teophilos érkezése beleillik a magas rangú egyházi vezetők korábbi látogatásainak sorába. Kifejtette, a patriarcha találkozott Áder János államfővel, tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd részt vesz a szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten a Szent István-bazilikában.


III. Teophilos hangsúlyozta, nagyon fontos a keresztények jelenléte a Szentföldön és a Közel-Keleten, és mindent meg kell tenni azért, hogy továbbra is a térségben maradjanak. Jeruzsálem hitéleti központ, "mindannyiunk földje" - hangoztatta. Kiemelte, ugyanakkor politikai konfliktus központja is, és a keresztényeknek segíteniük kell a politikusokat, hogy kiutat találjanak ebből a helyzetből.


"Nemcsak kenyérrel él az ember" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: Jeruzsálemben lelki táplálékot adnak mindenkinek, aki elzarándokol a városba. A patriarcha megjegyezte: Szent István nemcsak a magyarok vezetője volt, hanem az egyház egyik fontos szentje is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Kovács Attila

 

2012-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite