2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonSemjén: a Fidesz kereszténydemokrata irányba fejlődött

Semjén: a Fidesz kereszténydemokrata irányba fejlődött


Semjén ZsoltA miniszterelnök helyettese szerint jó és kiegyensúlyozott az együttműködés a kormányzati munkában a KDNP és a Fidesz között. Semjén Zsolt szerint nem ők vették át a fiatal demokraták programját, hanem a Fidesz fejlődött örvendetes módon kereszténydemokrata irányba. A politikus szerencsétlennek tartja, hogy Pokorni Zoltán volt miniszter a sajtón keresztül üzent az oktatási államtitkárnak, ám leszögezte: töretlen a bizalmuk Hoffmann Rózsában. Hangsúlyozta, hogy a két szakember szakmai nézetkülönbségéről van szó, ami nem a Fidesz és a KDNP vitája.


Jónak és kiegyensúlyozottnak nevezte a kormányzati együttműködést a Fidesszel Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese.
A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke az MTI-nek adott interjújában Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán vitájáról azt mondta, nem Fidesz-KDNP-konfliktusról van szó, s "abszolút bizalma" van a KDNP-nek az oktatási államtitkárban.


A kormányzás tekintetében és a parlamenti együttműködésben vita nélküli az együttműködés, azon az alapon, hogy a Fidesz a gyűjtőpárt, a KDNP a világnézeti párt - fogalmazott Semjén Zsolt, hozzátéve: a KDNP-s miniszterek sikeresen dolgoznak.
A kormányfőhelyettes azt mondta, nem csak arról van szó, hogy a KDNP-nek ennyi kormányzati pozíciója még soha nem volt, mint most, s azok a területek, amelyek fontosak számukra, kereszténydemokrata kézben vannak, hanem, hogy az Orbán-kormány alapvetően kereszténydemokrata programot valósít meg.


"Nem az történt, hogy a KDNP vette át a Fidesz eredeti programját, hanem a Fidesz nagyon örvendetes módon kereszténydemokrata irányba fejlődött" - fogalmazott Semjén Zsolt. Hozzátette: a második Orbán-kormány szellemi értelemben is kereszténydemokrata értékek szerint kormányoz.

A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke között a felsőoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban kibontakozott vitával összefüggésben azt szerencsétlennek tartotta, hogy az üzengetés Hoffmann Rózsának a sajtón keresztül indult meg, de - mint mondta - a látszat ellenére nem Fidesz-KDNP konfliktusról van szó.
A KDNP-nek abszolút bizalma van az oktatási államtitkárban, amit képvisel, teljesen megfelel a KDNP-nek - mondta. A viták jelentős része szakmai természetű - mutatott rá, hozzáfűzve: szeretnék, ha minél inkább túl lehetne lépni a rosszemlékű Magyar-Hiller-korszakon.


Hozzátette: a Fidesz-KDNP szövetség egy rendkívül széles szövetség, amelyen belül nagyon sok csoportérdek van, a párthovatartozástól függetlenül is.


Ezek az érdekek artikulálódnak és ütköznek - mondta, hozzátéve: ez a dolgok természete, így van az élet minden területén. Az egészségügy területén is vannak a szövetségben orvosok, ápolók, gyógyszergyártók, az oktatásban is rektorok, pedagógusok, diákok. Az a politika művészete, hogy az érdek és nézetkülönbségeket meg kell vitatni, s méltányos egyensúlyt kell létrehozni - mondta.


A Fidesz-KDNP szövetsége abban különbözik az MSZP-SZDSZ-kormánytól, hogy ők felülről akarták megmondani mi történjen, a mostani kormányszövetség pedig megkérdezi az érdekelteket, s az ő véleményük beépítésével, az egyes szempontok méltányos figyelembe vételével fogalmazza meg javaslatait.


Olyan ugyanakkor soha nem volt és nem lesz, hogy 3.200 önkormányzatban mindenki mindenkit szeressen - fogalmazott. Nem pusztán a Fidesz és a KDNP között van néhány olyan hely, ahol konfliktus van, hanem nézeteltérés van a pártokon belül is, "ez azonban nem egy politikai újdonság, hanem az emberi természetből következik" - mutatott rá. Meg kell vizsgálni a konkrét történést, s ahol jogos a panasz, orvosolni kell - mondta.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite