2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonSemjén Zsolt: mindenkinek hasznos a társadalom és az egyház együttműködése

Semjén Zsolt: mindenkinek hasznos a társadalom és az egyház együttműködése

Semjén Zsolt szerint helytelen az egyház és a társadalom szétválasztása, együttműködésük ugyanis az egész társadalom javát szolgálja.

Semjén Zsolt01

A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes az Európai Unió néppárti képviselőcsoportja által szervezett 14. Vallások Közötti Párbeszéd Konferencián csütörtökön, Esztergomban beszélt erről.

"Célunk az, hogy a vallásszabadság a legszélesebb mértékben megvalósuljon, beleértve az egyháznak azt a küldetését és jogát, hogy közéleti kérdésekben is tanítást adjon. Célunk, hogy minél inkább együtt tudjon működni az állam és az egyház, az egész társadalom javára" - tette hozzá Semjén Zsolt.

Mint mondta, marxista és liberális alapon többször megkérdőjelezik a vallási ihletettségű politika, a vallási tanításon nyugvó társadalomfilozófiai szerepvállalás legitimitását. "Mi vallásos emberek, soha nem vontuk kétségbe, hogy ilyen filozófiai alapvetésből részt lehessen venni a politikai életben. Nem fogadhatjuk el, hogy kétségbe akarják vonni, hogy vallásos filozófiából levezetett felfogással vegyünk részt a közéletben" - fogalmazott.

Semjén Zsolt kijelentette, a vallásszabadság korlátozása lenne kétségbe vonni, hogy az egyházaknak, a vallásos közösségeknek az élet minden területén lehet tanításuk és joguk ahhoz, hogy a felfogásukat akár politikai, társadalmi téren is elmondják.

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke közöntőjében arról beszélt, az ember nem áll egyedül a világmindenségben, az emberiség életét az isteni gondviselés kíséri.

"Ez a meggyőződés segít bennünket abban, hogy a társadalomnak is optimista, energikus, és értéket teremtő tagjai legyünk. Ez segít minket abban is, hogy a népek között és a társadalmakon belül a kiengesztelődést, a megbékélést szolgáljuk" - mondta a bíboros.

Ján Figel, az Európai Bizottság volt tagja, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, egyben a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke, köszöntőjében szólt arról, hogy az ember célja a teremtés, hogy többet adjunk vissza annál, amit kapunk. A politikus a térség államairól szólva kijelentette, hogy szocializmusból a fogyasztói társadalom felé haladnak, közben a kollektivizmus helyét az individualizmus veszi át.

A fejlődésnek ez az útja számos, nem fenntartható jelenséget hoz magával, az egyensúly megteremtésében játszhatnak szerepet az egyházak, melyek tevékenységének legfőbb célja a közjó - fogalmazott.
A Szent Adalbert Központban rendezett kétnapos konferenciát köszöntötte Othmar Karas, az EPP képviselőcsoportjának alelnöke is.

A rendezvény az egyházak és a vallások szerepét vitatja meg a Duna-régióban az EU néppárti képviselőcsoportja, valamint vallási vezetők és a nemzeti hatóságok részvételével. A szekcióülések témái között szerepel a vallás küldetése a világi társadalomban, a vallási szereplők hozzáállása az erkölcsi kérdések nyilvános megvitatásához, az állam és az egyház kapcsolata, a vallás jelenléte a sajtóban, az együttműködés a politikusok és a vallási vezetők között. Pénteken Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője mond záróbeszédet.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite