2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonSemmelweis-nap - A mentők teljes kapacitással dolgoznak

Semmelweis-nap - A mentők teljes kapacitással dolgoznak

Az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap van, de a mentők most is "teljes kapacitással" dolgoznak - közölte az Országos Mentőszolgálat pénteken.

mentőautó


Országszerte 743 mentőegység riasztható. Ez összesen 1600 mentődolgozó(mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentésirányítók) szolgálatát jelenti - írta a mentőszolgálat a közleményben.

Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére - az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezése nyomán - ez évtől július elseje, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára.

Az egészségügyi tárca a múlt héten közleményében tudatta, hogy a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek július 1-jén nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.

Pusztai Dezső, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) elnöke csütörtökön elmondta: a pénteki munkaszüneti napon a kórházakban és rendelőintézetekben csak ügyeleti készenléti szolgálat működik, a gyógyszertárak többsége viszont nyitva tart.

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész azt közölte, hogy a munkaszüneti nap az úgynevezett személyi jogos gyógyszerészekre nem vonatkozik. Így minden gyógyszertárat működtető gyógyszerésznek gondoskodnia kell a patika működtetéséről.

Ettől függetlenül viszont, egy másik jogszabály alapján, a közforgalmú gyógyszertárak évente 21 munkaszüneti napot tarthatnak, így az üzemeltető dönthet úgy, hogy július 1-jén zárva tart, de ebben az esetben azt jelentenie kell a megyei tiszti főorvosi hivatal felé is. Pénteken egy település sem lesz ellátatlan - tette hozzá a főgyógyszerész.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite