2018. november 17., szombat - Hortenzia, Gergő
Keresés a tartalomban
NagyvilágSikeresen dokkolt a Progressz az űrállomáson

Sikeresen dokkolt a Progressz az űrállomáson


ProgresszSzombaton, több tonnányi ellátmánnyal sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson az orosz teherszállító űrhajó annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban egy meghibásodás miatt, az egyik orosz asztronautának kellett átvennie felette az irányítást.


Oleg Kotov, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoka átvette a kézi irányítást a Progressz 37 felett, miközben az űrhajó az ISS-től egy kilométerre lebegett 2,6 tonnányi felszerelésével.
Kotov egy távirányítású állomást alkalmazott, hogy a 7,3 méteres űrhajót az állomás Föld felé néző, orosz dokkoló portjára irányítsa. Kotovnak azért kellett átvennie a kézi irányítást, mert a Progressz 37 egy sorozat manőverező rakéta begyújtását követően nem tudott visszatérni a megfelelő dokkoló irányhoz. A parancsnok és két másik orosz asztronauta figyelte a teherszállító közeledését, miközben az ISS telerobotikai rendszerét alkalmazták.


Kotovnak sikerült öt perccel korábban dokkoltatnia az űrhajót, mint a NASA tervezte. A Progressz 37 teherszállító az orosz robot űrhajó sorozatának legfrissebb tagja, mely létfontosságú szállítmányt vitt az ISS-re. Az űrhajó szerdán indult el a kazahsztáni Bajkonurból. A Progressz a Szojuzhoz hasonlóan három különböző modulból áll. Mindkét űrhajót úgy tervezték, hogy autonóm módon repüljön és dokkoljon. A legénységi kapszula helyett azonban, a Progressz üzemanyag tárolására alkalmas tartályt szállít.
A Progressz űrhajók feláldozhatóak, és rendszerint szándékosan megsemmisítik őket missziójuk végén. Múlt héten a Progressz 35 vált le a Pirsz dokkoló portról, ahova tegnap a Progressz 37 dokkolt. A régebbi űrhajó kedden égett el a Csendes-óceán felett. A NASA szakemberei szerint, a teherszállító 870 kg üzemanyagot, 50 kg oxigént és levegőt, 100 kg vizet és mintegy 1497 kg hardvert és tartalék alkatrészt szállít.


Érkezése elfoglalt május kezdetet jelent az űrállomás számára. Az elkövetkező hetekben még egy teherszállító, a Progressz 36 érkezik majd. Ezt követően az Atlantis, mely május 14-én indul és orosz tudományos modult visz fel. A Progressz 37 nem csak sztenderd ellátmányt és élelmiszert vitt fel. Néhány régóta várt, személyes tárgy is érkezett vele, többek között édesség, könyvek és filmek.

2010-05-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite