2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonSimor: 10 év kell, hogy elérjük a szomszédos országok szintjét

Simor: 10 év kell, hogy elérjük a szomszédos országok szintjét


Simor András8-10 év szigorú fiskális politika és évi közel 4 százalékos GDP arányos külkereskedelmi többlet kell ahhoz, hogy Magyarország külső államadóssága a regionális társakéhoz hasonló kezelhető szintre kerüljön - mondta Simor András kedden a Corvinus Egyetemen.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az államadósság fenntarthatóságáról szólva úgy fogalmazott: "nincs gyors megoldása ennek a problémának. Ez egy nagyon hosszú menetelés lesz, mire a magyar gazdaság eljuthat körülbelül 10 év múlva arra a szintre, ahol jelenleg a szomszédaink vannak".

A magyar gazdaság válságának kialakulásáról szólva a jegybank elnöke hangsúlyozta: a külföldi hatásokon túl elsősorban az járult hozzá, hogy az állam fölszívta a belföldi megtakarításokat. Ennek következtében külföldi forrásokból kellett finanszírozni a beruházásokat. A külföldi szereplők azonban nem vállalták magyarországi kereslet forint-alapú kielégítését, s ezért nőhetett meg a válság tetőpontján tapasztalt szintre a deviza-eladósodottság.

Magyarország növekedési kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően három tényező befolyásolja a gazdasági növekedési pályáját: a munkaerőpiaci aktivitás, a beruházás mértéke, valamint a technológiai fejlődés. Ez utóbbival a válság előtt sem volt gond, de a beruházás mértéke és a munkaerőpiaci aktivitás már a válság előtt is alacsonyabb volt Magyarországon a régiós vetélytársaknál. A munkaerőpiaci aktivitás helyzete javult az elmúlt egy év során meghozott kormányzati döntéseknek köszönhetően, a különadók viszont csökkenthetik a befektetési hajlandóságot Magyarországon - jelentette ki.

Simor András az inflációs pályát értékelve úgy fogalmazott: az infláció akkor csökkenthető tovább, ha a munkaerőpiaci aktivitás növekedése képes ellensúlyozni a gazdasági növekedés inflációnövelő hatását. Az árszint alacsonyan tartásához a magyar gazdaság kockázati prémiumának is csökkennie kell - tette hozzá.

Az MNB-elnök megismételte november 11-én, a 2011. évi költségvetés értékelésekor megfogalmazott kritikáját, amely szerint nem megnyugtató, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem hosszú távú reformokon alapul. Nem segíti a kockázati felár csökkenését, ha átmeneti intézkedések vannak ráadásul a beruházások is csökkenhetnek - mondta a jegybank elnöke.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2010-11-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite