2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
NagyvilágSme: lehet, hogy fagyponton maradnak a szlovák-magyar kapcsolatok?

Sme: lehet, hogy fagyponton maradnak a szlovák-magyar kapcsolatok?


A szlovák liberális lap szerint Budapest retorikája nem egyértelmű, ezért nem hisz neki a Radicová vezette koalíció sem.


Bár nehéz ellentmondani Martonyi Jánosnak, hogy a pozsonyi kormányváltás esélyt ad a szlovák-magyar kapcsolatok normalizálására, a témával nagyon óvatosan kell bánni, s nem lehet kizárni azt sem, hogy a kapcsolatok továbbra is fagyponton maradnak - vélekedik a Sme című szlovák liberális napilap szerdai jegyzetében.

Pozsony


"Trianon és a kettős állampolgárság után, amelyeket bedobtak a szlovák kampányba, már a jóakarat feltételezése is kérdéses. Martonyi esetében azonban tételezzük fel" - írja Peter Schutz, a jegyzet szerzője. Szerinte Martonyi annak hangsúlyozásával, hogy a magyar nemzetről beszélve Budapest nem területi revízióról s nem a határokról beszél, hanem egy népközösségről, amely meg akarja őrizni nyelvét és nemzeti kultúráját, fején találta a szöget. Jó lenne ha ezt nemcsak Martonyi, "de legfőképpen Orbán" naponta háromszor elismételnék.


Ilyen esetben Szlovákiában ritkábban hangzana el, hogy Budapestnek le kell mondania a Nagy-Magyarország eszméjéről. Ezek az aggodalmak előítéleteken alapulnak. "De azért is terjednek, mert Budapest retorikája egyáltalán nem egyértelmű. Fordítva: a Fidesz kétarcú kommunikációt folytat" - véli Schutz. Hozzáteszi: ha Budapest el akarja oszlatni a szlovákok aggodalmait, a Fidesz kommunikációjának semmiféle kétségeket nem szabadna hagynia.


A szerző szerint "ez ugyan nem elegendő, de alapfeltétel. Magyarországnak és a magyaroknak az új (szlovák) koalíció sem hisz, és ez az az ok, amiért a kettős állampolgárság a lehető legrosszabb kezdet." Úgy véli, hogy Radicovának (jövőbeni szlovák kormányfő) és társainak sincs mivel büszkélkedniük.
"Bugárnak a megkopasztás helyett kisebbségi törvényt adhattak volna ajándékba, amivel erős jelzést küldhettek volna Orbánnak, hogy Európában, de otthon sem fog sikerrel járni azzal a tézissel, hogy a legrosszabb dolog, ami az emberrel megtörténhet, hogy szlovákiai magyarnak születik" - olvasható a lapban.


Bár a Fidesznek tetszik a szlovákiai "demokratikus fordulat", az óvatosságra elegendő ok van. Szlovákiából nézve például a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kifüggesztése a középületekben az embereket arra a hazafiassági törvényre emlékezteti, amely Szlovákiában éppen kezd múlttá válni - záródik a Sme jegyzete.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite