2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
NagyvilágSme: Orbánnak jobb a fellépése, mint Ficonak

Sme: Orbánnak jobb a fellépése, mint Ficonak


Orbán Viktor 04.12Kiabálás nélkül, megoldások nélkül címmel közöl jegyzetet Orbán Viktor jövő heti látogatásával kapcsolatban a Sme című pozsonyi liberális napilap szerdán.

Az újság szerint Orbán Viktornak kétségtelenül jobb a fellépése, mint Robert Ficonak, jobb szónok és jobban ügyel arra, milyen képet alkot róla a közvélemény, mint a volt szlovák kormányfő. Ennek alapján valószínű, hogy a pozsonyi tárgyalásai utáni sajtóértekezlet nem lesz olyan, amilyen a tavaly szeptemberi szécsényi Bajnai-Fico miniszterelnöki találkozó utáni sajtóértekezlet volt. Az akkori szlovák miniszterelnök mint egy haragos piaci kofa kiabált magyar partnerére, aki csak a jó együttműködésről és a jó szomszédságról szóló frázisokkal volt képes válaszolni.


"Egyelőre azonban nincs sok ok arra számítani, hogy ami a tartalmat illeti, olyan jelentős különbség lenne a tavalyi Szécsény és a jövő heti Pozsony között. Csak szerepcsere történik: Orbán Fico szerepébe, Iveta Radicová pedig Bajnai Gordon szerepébe kerül" - jegyzi meg a szerző. Peter Morvay szerint erre vall Radicová interjúja is a szombati Új Szóban, amelyben a szlovák kormányfő jelezte: csak arról akar Orbánnal tárgyalni, amiben meg tudnak egyezni, a többit a vegyes bizottságokra hagyja.

"Az egyik probléma azonban az, hogy a válság megoldásával kapcsolatosan Orbán és a nyugati államok elképzelései között, hatalmas, mondhatni civilizációs eltérés van" - véli a szerző.
Azt állítja: Szlovákiának természetesen együtt kell működnie szomszédjával mindenben, amiben csak lehetséges. Vigyáznia kellene azonban arra, hogy a világ közvéleményének szemében "ne kerüljön ugyanabba a zsákba", mint amelyben a magyar kormány van, amelynek módszereit a Financial Timesben közölt nyílt levélben az angol, a holland és a svéd költségvetési tanács vezetői is bírálják.

"A másik probléma az, hogy a vegyes bizottságok önmagukban semmit sem oldanak meg, s Radicovának ezért arról is tárgyalnia kell Orbánnal egyszer, amiben nem értenek egyet, például a külföldi magyarok magyarországi választójoga. Nyilvánvaló, hogy Orbánnak ebben a dologban nincs miért meghátrálnia, s Radicová nem is sejti, mit tegyen ezzel" - zárja írását a Sme.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite