2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSnétberger Ferenc roma tehetségek után kutat Salgótarjánban

Snétberger Ferenc roma tehetségek után kutat Salgótarjánban


A Snétberger Ferenc művészeti vezetésével működő Európai Roma Zenei Szakkollégium meghallgatást tart január 17-én, hétfőn 10:30 és 13:30 között Salgótarjánban, a Váczi Gyula zeneiskolában.

Snétberger Ferenc 01


2011 nyarán kezdi meg Felsőörsön, a Balaton-felvidéken működését Európai Roma Zenei Szakkollégiumunk, alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. Támogatóink: a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet (OSI).


Pedagógiai módszerünket arra alapozzuk, hogy a roma családok nagy figyelmet fordítanak a gyermekek zenei tehetséggondozására. A roma kisebbséghez tartozó művészek a zene világának nagy színpadain is jelentős szerepet játszanak. Legtöbbjük zenei nevelése már a családban elkezdődött. Ma sok olyan tehetséges roma fiatal van, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak bejutni hagyományos zeneiskolába. Ha mégis sikerül bekerülniük, újabb problémát jelent az a halmozott versenyhátrányuk, amit a kulturális értelemben vett „otthon" és az onnan hozott, vagy nem hozott normák jelentenek, sokszor pedig a jelenlegi oktatási rendszer sajátosságaiból eredően nem lehetséges, hogy a pedagógusok módszereiket, tanóráikat a roma családok korábbi zenei előképzéséhez igazítsák.


Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzusain évről évre 60 fő 12-20 éves hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. Intézményünk arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak, amit onnan magukkal hoznak; ösztönözzük és tanítjuk a fiatalokat, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A zenei, művészeti órák mellett roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika, tanulás-módszertan és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítunk számukra. Tanáraink lesznek olyan hazai világhírű művész-tanárok mint: Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.


A Szakkollégium kurzusait úgy szervezzük, hogy a „normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetőek legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentoraink segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, azaz étkezést és szállást biztosítunk minden tanulónknak.


A képzési központ Veszprém megyében, a 71. számú főútról lekanyarodva Felsőörs központjától öt percre, az erdő ölelte Malomvölgyben található (GPS: 47°0´42´´; 17°56´49´´). A 2100 m2-es központ 120 fő szállását biztosítja: 8 fürdőszobás kiemelt komfortfokozatú apartman mellett 2-4 fős fürdőszobás szobákban további 130 fő számára nyújt kényelmes szálláslehetőséget. Mindehhez 150 fős étterem és büfé kapcsolódik. Kilenc korszerű tanterem: hangszerekkel felszerelt próbatermek és egy számítástechnikai oktatóterem biztosítja a színvonalas oktatás körülményeit. 150 fős koncertterem és sportpályák nyújtanak lehetőséget a kikapcsolódásra. A Balaton 5 km-re, Veszprém 13 km-re fekszik az iskolától. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium programján kívüli időben pedagógusok, szociális szakemberek, valamint az üzleti szféra képzései, konferenciái számára biztosítunk helyszínt.


Szakkollégium 12-20 éves roma, hangszeren játszani tudó fiatalokat vár. A jelentkezőket meghallgatja a művészeti igazgató: Snétberger Ferenc, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző.
Jelentkezés a 70/984-83-66-os telefonszámon és az info@campeurope.hu e-mail címen. www.campeurope.hu

 

 

Nógrád24.hu

 

2011-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite