2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonSokan nem szigorítanák az abortusz szabályait

Sokan nem szigorítanák az abortusz szabályait


baba_01Miközben a magyarok fele elismeri, hogy a magzatnak már a fogantatás pillanatától joga van az élethez, a többség mégis az önálló döntés körébe sorolja a terhesség megszakítást - írja a Népszabadság.


A WEBBeteg egészségportál kérésére készített, mintegy 422 ember megkérdezésén alapuló felmérésben résztvevők fele állította: a magzatnak a fogantatás pillanatától kezdve joga van élethez. Ha ezt komolyan gondolják, akkor ez a mostaninál lényegesen szigorúbb abortusz szabályozást feltételezne, a szigorítással azonban már nem értenének egyet a kutatásban résztvevők - ismerteti a Szinapszis Kft. kutatásának eredményeit a lap. Sőt a többség megfelelőnek tarja a jelenlegi szabályozást, amely szerint az anya válsághelyzetre hivatkozva a terhesség 12. hetéig kérheti a terhesség megszakítását.


Arra, hogy mindenkinek saját döntése, megtartja-e magzatát, illetve akár gazdasági, akár családi okok miatt indokolt lehet-e az abortusz, a megkérdezettek csaknem háromnegyede igennel válaszolt. Akiknek volt már abortuszuk, még ennél is megengedőbbek.


A számokat erősíti az is, hogy a többség - 60 százalék - szerint az abortusz főként egyéni kérdés. Az interjúalanyok csupán 15-16 százaléka gondolja úgy, hogy a terhesség megszakítás elsősorban erkölcsi, illetve orvosi döntés.
A megkérdezettek csaknem fele nem tudja, hogy a terhesség megszakításnak van-e jogi feltétele. Mindössze minden negyedik válaszadó említette, hogy vannak bizonyos szabályok, és ezeket többnyire helyesen sorolták fel - áll a cikkben.


A mintában szereplő válaszadók közül minden harmadik nőnek volt már abortusza. Ennél gyakrabban jellemzően az 55 év felettieknél, és az alacsonyan iskolázottaknál fordul elő a nem kívánt terhesség megszakítása.

 

Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

 

 

2011-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite