2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSok baleset történt Nógrád megye útjain

Sok baleset történt Nógrád megye útjain


A megye közútjain az elmúlt napon egy személyi sérüléssel járó és három anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök - közölte Nógrád24.hu-val a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

balesetnograd0117


A jelenlegi adatok alapján egy nő közlekedett 2018. január 16-án 15 óra 10 perckor személygépkocsival a 22-es számú főúton Balassagyarmat irányából Őrhalom irányába, amikor egy balra ívelő útkanyarulatból kiérve, az egyenes útszakaszon a járműve megcsúszott a havas úttesten és a vízelvezető árokba lehaladt. A baleset következtében a gépjármű vezetője könnyű sérülést szenvedett.


A baleset körülményeit a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja. Nógrád megye közútjain az elmúlt 24 órában további három anyagi káros baleset történt.

balesetnograd0117_1


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, a fényszórókat és a többi lámpát elindulás előtt ellenőrizzék. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.


A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.


A csúszós, jeges utakon való közlekedéshez javasolt a téli gumi használata. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó! A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A téli gumikban nyomás 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.


Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra!

 

Forrás: POLICE

2018-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite