2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágSok ezren tartanak Betlehembe, a Születés templomához

Sok ezren tartanak Betlehembe, a Születés templomához


Sokezres karácsonyi tömeg gyülekezik a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templománál.

betlehem

A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút idén először már a világörökség részeként fogadja a turistákat és a keresztény zarándokokat, mivel júniusban az UNESCO felvette e helyszíneket is a listára. Jézus születésének hagyomány szerinti helye az első palesztin világörökségi helyszín, mióta 2011-ben a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.

A betlehemi ünneplés a török birodalom idején meghonosodott szokások szerint a jeruzsálemi latin pátriárka Betlehembe vonulásával kezdődik hétfő délután. A palesztin nemzetiségű Fuád Tuál pátriárkát, a Vatikán szentföldi képviselőjét jelentős tömeg kíséri hagyományos útján.

Az ünnepség részeként a templom előtti téren felvonulnak a Ciszjordániából érkezett cserkészek, akiket a világ számos részéről érkezett, zsoltárokat és karácsonyi dalokat éneklő zarándokcsoportok színpompás tömege köszönti.

Idén a templom előtti Jászol tér egyik fenyőfáját a szokásos ünnepi dekoráció helyett izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok fényképeivel díszítették fel szeretteik.

Idén három és félmillió beutazóval turisztikai rekordévet zár Izrael és a Palesztin Hatóság. A betlehemi hatóságok közlése szerint teljesen megtelt karácsonyra a város 34 szállodája, köztük az idén felépült 13 szálláshely. A palesztin turisztikai minisztérium idén körülbelül 75 ezer zarándokot vár karácsony napjaiban Betlehembe a világ minden tájáról.

A Születés templomát a görög és örmény ortodoxok, valamint a római katolikus egyház bonyolult együttműködése alatt irányítják. A hagyományos éjféli misét a ferencesek Szent Katalin templomában tartják, ahol várhatóan megjelenik Mahmúd Abbász palesztin elnök, Szalám Fajjád miniszterelnök és a jordániai külügyminiszter is.

Az éjféli misét celebráló Tuál pátriárka múlt heti sajtótájékoztatóján üdvözölte az ENSZ novemberi döntését a palesztinok státusának felértékeléséről. "A térség békéjéhez és stabilitásához vezető lépésnek" nevezte a határozatot, és sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy tegyen azonnali lépéseket a béke előmozdítása érdekében.

A karácsonyi ünnepek alatt az izraeli hadsereg enyhített a várost körülvevő szigorú biztonsági intézkedéseken, megkönnyítik az átjutást a települést övező nyolc méter magas betonkerítés kapujánál.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-12-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite