2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágSokkoló adatok! Naponta negyven fiatal hal meg erőszak miatt

Sokkoló adatok! Naponta negyven fiatal hal meg erőszak miatt


erőszak01Európában naponta negyven, évente több mint tizenötezer fiatal hal meg erőszakos cselekmény következtében - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből, amelyet a szervezet európai regionális irodája készített.


A kedden Koppenhágában, a Biztonság 2010 londoni világkonferencia alkalmából nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az erőszak a harmadik legjelentősebb halálok Európában a 10 és 29 év közötti korosztály körében. Tíz gyilkosságból négyet késsel követnek el. Ez az adat csupán a jéghegy csúcsa, mert minden egyes megölt fiatalra becslések szerint 20 másik jut, aki az elszenvedett sérülésekkel kórházba kerül.

A fiatalok egyszerre áldozatai és elkövetői az erőszakos cselekedeteknek. Számos esetben az erőszak a nehéz gyermekkor miatt alakul ki a fiatalokban, agresszív magatartásuk pedig gyakran az iskolai vagy az otthoni megfélemlítés miatt alakul ki.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának magyar vezetője szerint sok életet lehetne megmenteni, ha Európában minden ország azt a gyakorlatot követné, mint az erőszak megelőzésében élen járók. Amennyiben minden állam ugyanolyan szintre csökkentené az erőszak szintjét, mint azok a régiók, ahol ez a legalacsonyabb, évente 13 ezer fiatal életét lehetne megmenteni, vagyis 10 gyilkosságból 9-et meg lehetne előzni.

Az adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb mértékben kell beruházni az erőszak megelőzésébe. Különösen akkor, amikor a növekvő munkanélküliség és leépülő társadalmi jólét az erőszak fokozódásával társítható - hangoztatta a szervezet európai irodájának magyar irányítója.


Forrás: MTV/HÍR PORT24

2010-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite