2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágSokkolta a franciákat az IMF-vezér őrizetbe vételének híre

Sokkolta a franciákat az IMF-vezér őrizetbe vételének híre


A New Yorkban szexuális zaklatás miatt őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn lehetett volna a 2012-es francia elnökválasztáson a szocialisták jelöltje. A valutaalap vezérigazgatója ártatlannak tartja magát.

Dominique Strauss-Kahn


Dominique Strauss-Kahnt helyi idő szerint vasárnap, hajnali 2 óra után vették őrizetbe a John F. Kennedy repülőtéren, amikor már egy Párizsba induló gépen ült.


Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Times Square-en lévő Sofitel luxusszálloda egyik szobalánya tett feljelentést a rendőrségen szexuális erőszak miatt. A 32 éves nő elmondása szerint Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, amikor a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és megtámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét levenni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget.


A rendőrség már nem találta Strauss-Kahnt a napi háromezer dollárba kerülő lakosztályban, és - mivel mobiltelefonját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta - azt feltételezte, hogy menekülni próbál. Mint kiderítették, a Kennedy repülőtérre távozott és egy Párizsba tartó járat indulására vár. A repülőtér biztonsági szolgálata a gép indulása előtt őrizetbe vette az IMF-vezért.


A szexuális zaklatás és a nemi erőszak kísérlete egyaránt súlyos bűncselekmény, amelyért akár 15-20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Sokkolta a franciákat a hír


Vasárnap hajnalban bombaként robbant a hír Franciaországban. A történtek, ha igaznak bizonyulnak, megsemmisítő csapást mérnek a hosszú ideje megosztott francia szocialistákra. Az eddig nyilatkozó francia politikusok az ártatlanság vélelmének hangsúlyozása mellett kételyeiknek adtak hangot.


A politikus-üzletembert - volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezérigazgatóját - Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, hogy a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiütheti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt.


A jobboldali francia kormány álláspontjában az ártatlanság vélelméhez tartja magát. "Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően" - jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő. A francia baloldal azt hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell mindent, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Jacques Attali, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadója ugyanakkor már arról beszélt, hogy Strauss-Kahn kiesésével Martine Aubry vagy Francois Hollande lesz a szocialista párt államfőjelöltje.


Már volt hasonló ügye


A 62 éves Dominique Strauss-Kahn vezérigazgatói posztját, és politikai helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexbotrány. Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát. Az IMF-vezér akkor nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt. A valutaalap vezető testülete három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt, a mostani ügyet azonban nem kommentálta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite