2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágSokkolta Lengyelországot az elnöki gép katasztrófája

Sokkolta Lengyelországot az elnöki gép katasztrófája


Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság - mondta a szejm elnöke. A lengyelek könnyes szemmel, szomorúan fogadták szombaton Lech Kaczynski államfő és más magas rangú lengyel vezetők halálhírét.

lengyelgyász


"Ez nem lehet igaz. Nem tudom elhinni. Sokkolt a hír" - mondta remegő hangon, könnyekkel a szemében a 32 éves Katarzyna. Akárcsak varsóiak ezrei, ő is az elnöki hivatalhoz ment barátaival, hogy lerója tiszteletét a 60 éves korában elhunyt Lech Kaczynski emléke előtt.
A lengyel elnököt és feleségét, a hadsereg főbb vezetőit, a jegybank kormányzóját és más vezetőket szállító TU-154-es repülőgép szombaton zuhant le - 88 utassal és 8 fős személyzettel a fedélzetén - a szmolenszki repülőtér közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.


Több száz honfitársához hasonlóan, Katarzyna is nemzeti színű - fehér és vörös - rózsákból készült koszorút helyezett el az elnöki hivatalnál. Mások gyertyákat gyújtottak. Többen egy pap köré gyűlve imádkoztak.


"Éppen a piacon voltam bevásárolni, amikor a fiam telefonált. Majdnem összeestem a hír hallatán" - mondta a 78 éves Janina Sebatinow. "Hatalmas, pótolhatatlan veszteség. Jó emberek haltak meg" - tette hozzá.


A 45 éves Anna Ciostek, aki fordító, lánya és anyja kíséretében állt az elnöki hivatal előtt, és mindhárman a baleset okát találgatták. "Nem tudjuk pontosan, mi történt. Túlságosan sok embernek vagy országnak lehet ebből haszna" - mondja Anna. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos találgatás csak pillanatokig tart, mindenen felülemelkedik a fájdalom.


"A modern világ még nem látott ilyen tragédiát" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő. "Minden lengyelnek össze kell most tartania, politikai nézeteitől függetlenül" - így Jan Szczepanski 50 éves taxisofőr. "Nem voltam Kacznyski híve, de ez ma nem számít" - tette hozzá.
"Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - hangsúlyozta Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, a szejm elnöke, aki egyhetes gyászt rendelt el.


Varsóban az emberek spontán sms-ekben adtak egymásnak randevút a Pilsudski térre este fél kilencre, oda, ahol II. János Pál pápa 1979-ben pontifikált misét . "Találkozzunk csendben a Pilsudski téren 20:30-kor. Legyünk együtt, jöjjetek el" - olvasható az üzenetben.

2010-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite