2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSokszínű programok minden korosztálynak a Dornyay múzeumban

Sokszínű programok minden korosztálynak a Dornyay múzeumban


2016-ban is mozgalmasan indult az év a Dornyay Béla Múzeumban.

dornyaymuzeum

A Balázs János hagyatékát bemutató kiállításban változatos foglalkozásokon vettek részt az óvodások és az általános iskolások. A Kemény Henrik születésnapja alkalmából rendezett tárlat bábelőadással nyílt meg, és a múzeum csatlakozott a Magyar Kultúra Napjához és a Rejtvényfejtők világnapjához is.

Az előző évben megnyílt Glóbusz - Balázs János művészi világa című tárlat színes múzeumpedagógiai választékkal várja a különböző életkorú csoportokat március 20-ig. A festő művei alapján óvodások készítettek már mitikus állatokat, Balázs János másolatokat színeztek, az általános iskolások pedig képverseket készítettek. Egy nagy számú csoport pedig a múzeumpedagógus kolléga segítségével szögkirály meséket dolgoznak majd fel drámapedagógiai módszerrel. Ezeken az alkalmakon nem csupán a festő-költő-író életpályáját és művészetét ismerhetik meg a résztvevők, hanem Salgótarján várossá válását és a helyi cigányság életét is.

A múzeum a Magyar Kultúra Napjára ingyenes tárlatvezetéssel és gyermekfoglalkozásokkal várta az érdeklődőket. A rajz iránt érdeklődők Magyar festők címmel festhettek a Mihályfi-gyűjteményben, nyomozhattak Mikszáth novellákkal a Nógrád az újkorban c. kiállításban, valamint képverset készíthettek Balázs János nyomán a Glóbuszban. A jó hangulatú foglalkozások során a látogatók a múzeumi munkába is bepillantást nyertek.

A „Szervusztok, Pajtikák" című Kemény Henrik emlékkiállítással és felvételről játszott eredeti Kemény Henrik bábelőadással időutazást tehet a látogató a vásári forgatag világában. Az élmény teljes átéléséhez csoportos tevékenységként bábkészítés kérhető. A kiállításhoz folyamatosan hív a múzeum bábelőadókat. Így lesz március 2-án, szerdán 10 órától és március 6-án vasárnap is. Tatay Zsolt Vitéz László vándorúton című bábelőadására várja a Dornyay Béla Múzeum a családokat. A rendezvényt gyerekfoglalkozások is kísérik.

A folytatás szintén változatos: meglepetéssel készülnek a közelgő Bálint napra (február 14-én, vasárnap) és az Anyanyelv Nemzetközi Napjára (február 22-én, hétfőn) is. A kiállítások és rendezvények közt csemegézve minden korosztály megtalálhatja a számára kedves és érdekes programot ott, ahol április 3-ig vasárnap is szeretettel várják: a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD242016-02-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite