2019. június 25., kedd - Vilmos
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSoltész: jó eséllyel pályázhat Salgótarján állami támogatású bölcsődeépítésre

Soltész: jó eséllyel pályázhat Salgótarján állami támogatású bölcsődeépítésre


Jó eséllyel pályázhat Salgótarján az észak-magyarországi térségben meghirdetett bölcsődeépítési, bővítési és felújítási program forrásaira, ugyanis a nógrádi megyeszékhely az egyetlen megyei jogú város, ahol jelenleg nincs bölcsőde - közölte szerdai látogatásán Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár.

Salgótarján1

Az államtitkár Salgótarjánban megtekintette az 57 gyerek befogadására alkalmas, zöldmezős beruházásként tervezett, bölcsődének kiszemelt területet.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tavaly decemberben Budapesten, egy IV. kerületi bölcsődében jelentette be az Új Széchenyi Terv keretében kiírt programot, amellyel Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hátrányos helyzetű településein javulhat az ellátás. A mintegy 2,1 milliárd forintos uniós program várhatóan kéttucatnyi észak-magyarországi intézményt érint.

A települések március 1. és április 30. között nyújthatják be pályázataikat. Az államtitkár salgótarjáni látogatásán elmondta: valós igényeket elégít ki és hiányt pótol a helyi önkormányzat azzal a 350 millió forintos, száz százalékban állami támogatással megvalósítandó beruházásával, amellyel bölcsődeépítésbe fogna. Hozzátette: reméli, hogy ez az intézmény megoldja majd a kisgyermekek napközbeni elhelyezésének gondját a nógrádi megyeszékhelyen. A programban a bővítés, felújítás esetén 2 millió forintos, új intézmény építéséhez pedig férőhelyenként 6 millió forintos támogatást kaphatnak az önkormányzatok.

Salgótarján fideszes polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda közölte: mostanra kidolgozták egy 1050 négyzetméteres alapterületű, megújuló energiaforrásokkal működtetett bölcsőde terveit. Az épületet egy 4 ezer négyzetméteres önkormányzati telken építenék fel, a pályázat beadásáról csütörtöki ülésén dönt a közgyűlés.

Hozzátette: 1994-ben még 140 bölcsődésről gondoskodhattak, de a szocialista városvezetés 1999-ig mind a hat bölcsődét bezárta, és mindössze 28 családi napközis helyet biztosított. Hozzátette: 2006-tól több magánszemély és egyház is élt a családi napközi alapításával, további hússzal növelve a férőhelyek számát is, de jelenleg ez kevés.

Mivel a korábbi vezetés a bölcsődei ingatlanokat is eladta, vagy más célra hasznosította, ezért most újat kell építeni.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite