2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSoltész Miklós államtitkár Salgótarjánban kezdte országjáró körutját

Soltész: közbeszerzéseknél előnyben részesülnek a rehabilitáltakat foglalkoztatók


A hamarosan elkészülő új közbeszerzési törvényjavaslat szerint előnyben részesülnének majd azok a vállalkozások, ahol a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékos munkavállalók aránya meghaladja a cég alkalmazottainak felét - jelentette be Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár szerdán Salgótarjánban.

Soltész Miklós001


A nógrádi megyeszékhely az első állomása annak az országjáró körútnak, amelyen az államtitkár megosztja a rehabilitációs ellátási rendszer átalakításának tapasztalatait.

Soltész Miklós sajtótájékoztatóján sikeresnek nevezte a rokkantnyugdíjrendszer átalakítását. Közölte: míg 2008-ben 71 ezren jelentkeztek rokkantsági nyugdíj megállapítására, és 55 százalékukat elutasítottak, tavaly már 38 ezernél is kevesebb volt azoknak a száma, akik szerettek volna ebbe az ellátási rendszerbe bekerülni, az elutasítások aránya pedig 22 százalékra csökkent. Hangsúlyozta, a rendszerbe ma azok kerülnek be, akik egészségi állapotuk miatt valóban képtelenek a munka világában magukról gondoskodni.

Kiemelte: minden adófizető nyert az új felülvizsgálati rendszerrel, ugyanis korábban a rokkantnyugdíj-ellátással sokan a szociális problémáikat akarták megoldani, és ezzel az egész társadalmat megterhelték. Példaként említette, hogy ötezren meg sem jelentek a kötelező felülvizsgálaton, így ők automatikusan ki is estek ebből a rendszerből. Az államtitkár közölte: a kormány minél több érintettet szeretne rehabilitációs programokkal a munka világában tartani. Erre költségvetési és uniós forrásokat is felhasználnak: idén 40 milliárd forintot fordítanak a rehabilitációs foglalkoztatásra, a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya alapján pedig további adókedvezményt adnak azoknak a cégeknek, amelyek megváltozott munkaképességűeket, illetve fogyatékosokat foglalkoztatnak. Utóbbi intézkedés nyolcszázzal, tízezerre növelte a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát.

Az Új Széchenyi Program mindemellett további 21,5 milliárd forintot biztosít 2014 végéig a cégeknek és intézményeknek, hogy a megváltozott munkaképességűek számára alkalmas munkahelyeket alakítsanak ki.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite