2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonSólyom a Vajdaságban - fontos a magyar nyelvű oktatás

Sólyom a Vajdaságban - fontos a magyar nyelvű oktatás


Sólyom LászlóAz államfő sajnálatosnak nevezte, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a szerbiai magyarság számarányának. A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton a szerbiai Nagybecskereken (Zrenjanin), vajdasági látogatásának második napján.
Szükség van magyar nyelvű óvodákra, és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is" - mondta a köztársasági elnök.


"Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a (szerbiai) magyarság számarányának, ezen mindenképpen javítani kell" - jelentette ki.
Nagyon fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását, mint mondta, nem elegendő a szerb tankönyvek magyar fordítása, "meg kellene engedni, hogy a magyarországi tankönyveket is használhassák" ezekben az intézményekben. Kifejtette, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.
A magyar nyelvű óvodák működtetésében az egyháznak lehetne nagyon nagy szerepe - mutatott rá. "Az egyháznak egyébként is jelentős szerepe van a magyar közösség megtartásában" - tette hozzá.
A köztársasági elnök délben a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével.


Sólyom László a nap folyamán Újvidéken tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón többek között szó volt a Duna-stratégiáról, amely - mint mondta - a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség egyik alapvető témája lesz. A Vajdaság, mint Duna menti tartomány kulcsszerepet játszik ebben a stratégiában, és "fontos, hogy már most közösen javasoljunk programokat az Európai Uniónak".
Az Egeresi Sándorral folytatott megbeszélés másik témája a magyarság képviselete volt. "Kívánatos lenne, ha az államigazgatásban, a rendőrségen, az ügyészségeken és a bíróságokon a nemzetiségek számarányuknak megfelelően lennének képviselve" - jegyezte meg Sólyom László.
A köztársasági elnök szombat délután délvidéki szórványmagyar településeket keres föl.

 

 

2010-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite