2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonSólyom László részvétnyilvánítása a lengyel légikatasztrófa miatt

Sólyom László részvétnyilvánítása a lengyel légikatasztrófa miatt


Sólyom LászlóBiztos vagyok benne, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni - erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt újságírók előtt, miután személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

A magyar államfő azt mondta: Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Hozzátette: különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg. Mint mondta, a lengyel államfő felesége is különösképpen érdeklődött a magyarországi események és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt. Sólyom László kitért arra is, hogy szoros emberi kapcsolat is volt közöttük.


"Mély megrendüléssel és mély fájdalommal értesültem Kaczynski elnök, hitvese és 130 lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában" - fogalmazott Sólyom László. Mint mondta, "különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katinyi áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik épp a helyszínre siettek egy megemlékezésre".
A magyar államfő a nagykövetségen a lengyel államfő, illetve a szerencsétlenség áldozatainak emlékére nyitott részvétnyilvánító kötetbe az újságíróknak elmondott beszéde előtt, azzal megegyező tartalmú sorokat írt, melyben megismételte, hogy amit a lengyel államfő a magyar-lengyel kapcsolatok érdekében tett, az megmarad. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok iránt.

lengyel katasztrófa


A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt félárbocra eresztették a nemzeti lobogót és az európai uniós zászlót, az épület kerítésén már nem sokkal a déli órákat követően megjelent pár gyertya, illetve néhány virágcsokor.


Részvétüket nyilvánítottak a magyar parlamenti pártok vezetői is.
Oroszországban helyi idő szerint szombaton kora reggel lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép, az illetékes orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélői a szerencsétlenségnek.
Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

 

2010-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite