2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonSomogyi Ábel - Én ilyen baromságra nem készültem

Somogyi Ábel - Én ilyen "baromságra" nem készültem


Somogyi ÁbelA vád szerint a fiatal arra készült, hogy 22 ember életét kioltsa egy bevásárlóközpontban, Somogyi Ábel arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát azt mondta: erre nem szeretne válaszolni, mivel a vád nem törvényes.


A vád szerint korábban bántalmazta a családját a huszonkét ember megölésének előkészületével vádolt joghallgató, Somogyi Ábel. A Fővárosi Bíróságon ma ismertették ügyében a vádiratot.


Ügyész: bántalmazta családját a vádlott


A vád szerint a kiemelkedő intellektuális képességű Somogyi Ábel személyisége gyerekkorától kezdve - különféle okok miatt - fokozódó mértékben torzult. Tizennégy éves korától kezdve visszatérően bántalmazta családtagjait, nagymamájának egy veszekedés során eltörte az állkapcsát is, és többször tört, zúzott. Később már a külvilágban megmutatkozott agresszivitása: beszerzett egy gázriasztópisztolyt, amelyet lakókörnyezetében elsütött, ismerőseit rendszeresen inzultálta, alkalmanként verekedést provokált.


A huszonkét ember megölésének előkészületével vádolt joghallgató, Somogyi Ábel szerint nem törvényes az ellene felhozott vád, mivel a hatóságok számtalan eljárási hibát követtek el, ezért az eljárás megszüntetését kérte a Fővárosi Bíróságtól a büntetőper keddi első tárgyalási napján.


Részletek Somogyi Ábel szemszögéből...

A bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát, a vádlott úgy nyilatkozott: erre nem szeretne válaszolni, mivel a vád nem törvényes.
Ezután részletesen előadta indokait, hosszasan sorolva, hogy szerinte milyen eljárási hibákat követtek el az eljáró hatóságok.
Somogyi Ábel közölte: első gyanúsítotti kihallgatása nem vehető figyelembe bizonyítékként, mivel nem hozták meg időben a védő kirendeléséről szóló határozatot, és azt nem kézbesítették időben. Szerinte nem bizonyítható, hogy volt működőképes fegyvere, a számítógépeit pedig szabálytalanul foglalták le: mivel nem figyelmeztették az édesanyját arra, hogy nem köteles kiadni a laptopot, az azon található adatok nem használhatók fel bizonyítékként - tette hozzá. Szerinte formai okokból az elmeorvosi és a pszichológiai szakvélemény is kiesik a bizonyítékok köréből.


A tanúk vallomásairól azt mondta: azok nem tényeken, hanem véleményen alapulnak. Mint közölte, azt csak feltételezni tudja, hogy miért zúdult a nyakába az "állam terrorgépezete", de elképzelése szerint a rendőrség eredményt szeretett volna felmutatni a pécsi egyetemi lövöldözés után, ezért találták meg őt, akinek "sztárallűrje" és fegyvertartási engedélye is van, és feltett a blogjára néhány verset.


Somogyi Ábel szerint ezzel meg lett pecsételve a sorsa. Azt mondta: a rendőrség tudta, semmilyen jel nem utal arra, hogy ő ilyen "baromságot" végrehajtson. Épp állásra jelentkezett, felvette az egyetemi kurzusokat, németet akart oktatni, nem készült ilyen tettre - szögezte le.


Somogyi Ábel a vádemelési határidő túllépése miatt, törvényes vád hiányára hivatkozva az eljárás megszüntetést kezdeményezte a bíróságnál, de mint mondta, áll elébe a bizonyítási eljárásnak.
Ezután a bíró kérdéseket akart feltenni a vádlottnak, aki azt mondta, írásban fog válaszolni.

Cukorbetegség miatt lőtt ki az ajtón

A bíróság ezután felolvasta Somogyi Ábel gyanúsítotti kihallgatáskor tett vallomását. (Amit a vádlott szerint nem lehetne figyelembe venni.) Eszerint akkor, amikor egyszer gázpisztollyal kilőtt a lakása ajtaján, éppen tudatzavaros állapotban volt a cukorbetegsége miatt. Mint mondta, csak így tudta jelezni, hogy rosszul van, a telefonját ilyenkor nem tudja használni.
A nagymamától bocsánatot kért


Arról az esetről, amikor a nagymamáját bántalmazta, korábban úgy nyilatkozott: családi konfliktus váltotta ki belőle az agresszív magatartást, ekkor fellökte, majd kétszer fejbe rúgta a nagymamáját, akinek ettől eltört az állkapcsa. Emiatt később bocsánatot kért - tette hozzá.


A nyomozóknak Somogyi Ábel a kihallgatás során azt mondta: a gázpisztolyt 2009 februárjában vette azért, mert megfenyegették, emiatt feljelentést is tett. Később, ugyanabban az évben fegyvertartási engedélyt kapott, és ezután vásárolt éles lőfegyvert.


Az iskolai mészárlások ihletet adnak a verseihez

Az iskolai mészárlások azért érdeklik, mert a verseit és írásait részben ezek ihlették - mondta akkor, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban megfogalmazódott benne az az ötlet, hogy lőfegyvert szerez, és az egyetemen annyi diákkal végez, amennyivel csak tud, majd magát is megöli, de elállt a tervétől.


A nyomozás anyaga szerint a fiú részletesen fel akarta tárni a tervét, annak ellenére, hogy figyelmeztették, nem köteles magát bűncselekménnyel vádolni. Elmondta: huszonkét embert akart megölni, hogy minden életévéért egy-egy áldozat haljon meg. Az is felmerült benne, hogy egy bevásárlóközpont lesz a célpont, ott a bejáratnál kezdett volna lövöldözni, majd magával is végzett volna. Mire azonban fegyverhez jutott, meggondolta magát, és egyre kevésbé látta valószínűnek, hogy megteszi, amit tervezett - nyilatkozta akkor.


Az iskolai mészárlásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: értékelte a "srácok" tettét, amivel "megfricskázták a társadalmat", de fokozatosan rádöbbent, hogy ez nem felel meg a szándékának.


A bíróság április 5-re elnapolta ma a tárgyalást.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite