2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSomoskőújfalu: nem akarnak a választott polgármesterrel együtt dolgozni

Somoskőújfalu: nem akarnak a választott polgármesterrel együtt dolgozni


somoskoivarKivonulásukkal akadályozták meg a polgármesteri eskütételt az alakuló ülésen a Nógrád megyei Somoskőújfalu képviselői, de jogilag az önkormányzat megalakult.


Lichner András (független) az előző ciklusban is a falu vezetője volt, de júliusban lemondott, miután képviselő-testületi vizsgálat indult ellene. Ezzel párhuzamosan rendőrségi feljelentést is tettek, a sikkasztás és a hivatali visszaélés ügyében jelenleg is tart a nyomozás.

Somoskőújfaluban hétfőn tartották az önkormányzat alakuló ülését, amelyen a hat képviselő átvette megbízólevelét, és letette az esküt, majd négyen kivonultak, hogy megakadályozzák a polgármesteri eskütételt - erősítette meg Tomka István (Fidesz-KDNP) képviselő, a kivonulók egyike kedden a Nógrád24.hu információját.

Szabó Zsuzsanna, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője a Nógrád24.hu-val közölte: az önkormányzati törvény értelmében a polgármester a megválasztása után esküt tesz a képviselő-testület előtt, de ennek elmaradásához nem fűződik szankció. Somoskőújfaluban van képviselő-testület, és van törvényes rendben megválasztott polgármester - tette hozzá.

A hivatalvezető elmondta: 15 napon belül kapják meg az alakuló ülés jegyzőkönyvét, törvényességi észrevételt tesznek, ha törvénytelenséget vagy mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést észlelnek.

A somoskőújfalui előzményekről Tomka István elmondta: Lichner András polgármester júliusban egészségi okokra hivatkozva lemondott. Ezt az előzte meg, hogy tavaly szeptember 30-án a jegyző és a pénzügyes távollétében a polgármester félmillió forintot utaltatott egy munkatárssal az önkormányzat számlájáról, mint később kiderült, egy ismerősének. A pénzt hónapokkal később visszautalták.

Közben a testület vizsgálatot indított, ennek befejeztével megrovásban részesítette és 367 ezer forint visszafizetésére kötelezte a polgármestert saját célú vásárlások és tankolások miatt. Erről a helyi újságban számoltak be.

A testület határozata alapján a jegyző rendőrségi feljelentést tett.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a sikkasztás gyanúja miatt elrendelt nyomozás során felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, a nyomozást a megyei gazdaságvédelmi osztály folytatja. A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel egyéb információt nem közöl - tette hozzá.

Lichner András polgármester a Nógrád24.hu-nak azt mondta: "engem egyszer már félreállítottak, még egyszer nem fognak".

A jogszabály értelmében a képviselő-testület hat hónapos működés után dönthet úgy, hogy feloszlatja magát.

A somoskőújfalui képviselő-testületnek öt független egy és Fidesz-KNDP-s tagja van.

 

Forrás: Nógrád24.hu

2010-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite