2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonSorban álló pénztártagok: az ügyfélszolgálatok nem zártak be

Sorban álló pénztártagok: az ügyfélszolgálatok nem zártak be


nyugdíjAz este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni - tudta meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól.


Nem zárnak be az ügyfélszolgálatok


Ahol zárásig nem tudták befogadni a nyilatkozatokat a hat óráig kiadott sorszámok alapján, tovább nyitva tartanak az ügyfélszolgálatok.
A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kellett dönteniük arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben. A nyilatkozatot kizárólag személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lehetett megtenni.


Azok a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártagok, akik január 31-ig rajtuk kívül álló okból nem tudtak nyilatkozni, legfeljebb február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthatnak be.
A magán-nyugdíjpénztáraknak a PSZÁF adatai szerint 2010. szeptember 30-án 3.090.517 tagjuk volt.
Aki most nem nyilatkozott a magánpénztárban maradásról, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba.


Az állami rendszerbe visszalépők a tagi kifizetéseket - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot - adómentesen elvehetik majd. Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (december óta nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.


A nyugdíjpénztárak kapcsán hétfőn is szócsata volt a politikusok között. Az MSZP szerint a személyi jövedelemadó (szja) "felső tízezernek kedvező" csökkentése vezetett a magán-nyugdíjpénztári rendszer szétveréséhez, "hárommillió ember kifosztásához". A miniszterelnök szóvivője szerint a szocialista politikusok hétfői nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy "a szocialisták nem tudnak napirendre térni afölött, hogy a nemzeti ügyek kormánya az MSZP-vel anyagi és politikai összefonódásban lévő milliárdos spekulánsok helyett az emberek oldalára állt."


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite