2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonSpeciális páncélozott járműveket adott át az amerikai nagykövet a Magyar Honvédségnek

Speciális páncélozott járműveket adott át az amerikai nagykövet a Magyar Honvédségnek


Páncélozott, többfunkciós járműveket adott át az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete hétfőn a Magyar Honvédségnek, technikai arzenálja bővítésére; a tizennégy HMMWW típusú - közismert nevén Humweek - katonai járművet Hende Csaba honvédelmi miniszter vette át Eleni Tsakopoulos Kounalakistól a 86. Szolnok Helikopter Bázison.

pancelozottjarmu

Az amerikai kongresszus 2010 tavaszán a Koalíciós Támogatási Alap (Coalition Support Fund) terhére csaknem 10 millió dolláros pénzügy keretet hagyott jóvá a Magyar Honvédség különleges műveleti képességeinek fejlesztésére. Ebből a pénzből gyarapodott most a honvédség páncélozott, többfunkciós járművekkel, valamint más eszközökkel, így fegyverekkel, éjjellátó készülékekkel, harcászati rádiókkal és számítógépekkel.

Az Egyesült Államok olyan partnerként tekint Magyarországra, amelyről tudja, hogy mindig számíthat rá, "amikor keményre fordulnak a dolgok" - emelte ki beszédében Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Az ünnepi átadásnak helyet adó hangárban - ahol közszemlére tették a járműveket és a többi harcászati eszközt - az amerikai nagykövet szólt a magyar katonák helytállásáról, megbízhatóságáról, amit több békefenntartó misszióban tanúsítottak, és bizonyítanak napjaikban is Afganisztánban.

Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet elkötelezett a béke és szabadság ügye iránt, és ebből következnek a honvédség feladatai is. Szavai szerint a költségtérítés nélkül kapott páncélozott, többfunkciós gépjárművek nagy segítséget jelentenek a hadsereg számára, hiszen a külföldi missziókra, elsősorban az afganisztánira való felkészülésbe már ezek használata a napi gyakorlatban beilleszthető - jegyezte meg a honvédelmi miniszter. A katonai járművek és a harcászati eszközök a lehető legjobb helyre, a 86. Szolnok Helikopter Bázison állomásozó 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljhoz kerülnek - tette hozzá.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite