2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonStabilizálódik az árvízi helyzet, de Borsodban még mindig vannak elzárt települések

Stabilizálódik az árvízi helyzet, de Borsodban még mindig vannak elzárt települések


borsodiarviz02Stabilizálódik az árvízi helyzet, de továbbra is a Borsod megyei települések állapota a legkritikusabb; a megyében 35 település, 2020 épület és 3400 ember veszélyeztetett, országosan 505 ember kényszerült elhagyni otthonát - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.


Szentes György elmondta: Borsodban szombaton 2089 ember - ebből a katasztrófavédelem 43 szakembere, 213 tűzoltó, 162 rendőr, 148 katona, a büntetés-végrehajtás 23 embere mellett 1500 lakos, társadalmai szervezetek képviselői, önkéntesek - dolgoztak az árvízvédelmen.


Az ezredes közlése szerint Edelényben továbbra is súlyos a helyzet, azonban lényegesen kisebb erőkkel, 340 fővel folyik a védekezés. Elsősorban a töltések átázása miatt a védművek megtámasztásán, megerősítésén dolgoznak, de jelentős a szivattyúzási munka is.


Az ár- és belvízkárokkal összefüggésben tovább csökkent a tűzoltók vonulásának száma, szombaton már csak 459 ezzel összefüggő beavatkozásuk volt, de ez még mindig a duplája egy átlagos napon jelentkező feladatnak.


A legtöbb tennivaló Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy és Veszprém megyében volt, ahol a tűzoltók vizet szivattyúztak, illetve a viharos szél által kidöntött fákat, leszakadt faágakat távolították el.
Borsod megyében összesen 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van. Tornabarakonyt és Tornaszentandrást azért nem lehet megközelíteni, mert nyúlgáttal körbeépítették, de a bentlakók ellátása, egészségügyi biztosítását megszervezték mondta az OKF szóvivője.


Ónodon a korábbi kritikus helyzet a hatékony védekezésnek köszönhetően stabilizálódott, de 100 főt készenlétben tartanak az esetlegesen felmerülő további védekezési munkákra.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva áradása miatt Jászberény, Jásztelek és Szászberek településeken tovább folyik az árvíz elleni védekezés, az esetleges kitelepítések végrehajtására a szükséges előkészületeket megtették.


Heves megye északi részein tovább folytatódnak a helyreállítási és fertőtlenítési munkálatok, az OKF központi raktárából 25 mázsa klórmészt szállítottak ki; 19 településen megkezdték a mentesítést, belvíz ellen 10 településen védekeztek.


Vámosgyörk, Adács, Heréd és Hatvan továbbra is veszélyeztetett település, 200 lakóházat fenyeget a víz. A Vámosgyörk-Adács közötti útszakasz továbbra is le van zárva.
Szentes György közölte: Győr, Baranya, Fejér és Tolna megyében is dolgoznak az ár-és belvízkárok elhárításában.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite